Tientallen doden bij rebellenaanval in Congo

Archieffoto genomen op 20 oktober. Mensen staan rond een man uit Mbau, die samen met 22 anderen werd gedood bij een aanval van de islamitische rebellengroep ADF-NALU uit buurland Oeganda.
Archieffoto genomen op 20 oktober. Mensen staan rond een man uit Mbau, die samen met 22 anderen werd gedood bij een aanval van de islamitische rebellengroep ADF-NALU uit buurland Oeganda. Foto AFP / Alain Wandimoyi

Rebellen van de Geallieerde Defensiestrijdkrachten in het oosten van Congo hebben vannacht bij verschillende aanvallen ten minste 34 burgers gedood. Dat meldt persbureau AP op gezag van een coalitie van maatschappelijke groepen in de provincie Noord-Kivu.

De rebellen vielen drie dorpen aan in de omgeving van de stad Beni, ruim driehonderd kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Goma. Martin Kobler van de vredesmissie van de Verenigde Naties veroordeelde de aanvallen en riep het Congolese regeringsleger en de VN-macht op te reageren.

Twitter avatar KoblerSrsg Martin Kobler Je condamne avec la plus grande fermeté les actes ignobles au nord du #NordKivu qui visent à maintenir un climat de terreur dans la région

In de afgelopen twee maanden zijn bij aanvallen rond Beni meer dan 250 mensen gedood.

Tientallen gewapende milities actief

In het oosten van Congo zijn tientallen gewapende groepen en milities actief, die strijden om de grondstoffen die het gebied rijk is. De 3.000 man tellende VN-interventiebrigade in Oost-Congo heeft een mandaat om de rebellen aan te vallen. De speciale VN-macht opereert samen met het Congolese regeringsleger. Aan de VN-interventiemissie doen soldaten mee uit Zuid-Afrika, Tanzania en Malawi.

Onze correspondent Koert Lindijer schreef eerder over Congo:

Congo is de enige staat in de wereld die werd opgericht om te plunderen. Het land is door menig fortuinzoeker, zakenman en multinational in de greep genomen: van de Belgische koning Leopold II tot de Zaïrese kleptocraat Mobutu, en van hem tot de in januari 2001 doodgeschoten president Laurent Kabila en diens zoon Joseph, de huidige president.

Goud, diamanten, uranium, hout, olie: in Congo zijn bijna alle belangrijke grondstoffen aanwezig. Het land lijdt onder grote armoede en gruwelijke geweld, maar politici en krijgsheren profiteren van de grondstoffen en behoren tot de allerrijksten in de wereld.

    • Marije Willems