Strijd Oekraïne gaat aan vooravond bestand door: vijf burgerdoden

Een vrouw loopt langs verwoeste winkels in Donetsk.
Een vrouw loopt langs verwoeste winkels in Donetsk. Foto Reuters/Antonio Bronic

De aankondiging van een nieuwe wapenstilstand in het oosten van Oekraïne heeft nog niet geleid tot een einde aan de onlusten in de regio. Vannacht heeft de strijd tussen het leger en de pro-Russische separatisten het leven gekost aan vijf burgers. Ook kwamen twee militairen om.

In rebellenbolwerk Donetsk - rond deze tijd vorig jaar nog een vredige industriestad - vielen drie burgerslachtoffers. Tien mensen raakten gewond. Vanochtend waren volgens persbureau AFP nog steeds explosies en beschietingen te horen.

rebellenkonvooi richting Donetsk

In een dorpje in de regio Loegansk zijn twee mensen om het leven gekomen nadat een granaat insloeg in een huis. Het dodental onder burgers in Loegansk komt daarmee deze week op zes te staan, aldus de aan de regering in Kiev gelieerde gouverneur van de regio.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) constateerden ondertussen dat vanuit het stadje Sjachtarsk (regio Donetsk) een konvooi van zo’n zestig vrachtwagens zonder kentekenplaten onderweg is naar de stad Donetsk.

Bestand zonder wapenstilstand

De Oekraïense president Petro Porosjenko kondigde een paar dagen geleden aan dat er met de separatisten overeenstemming is bereikt over een bestand. Daarnaast is er een “principeakkoord” bereikt voor vredesbesprekingen die dinsdag in Minsk beginnen. Op 5 september werd in Minsk een eerste staakt-het-vuren overeengekomen, maar dat is in feite nauwelijks nageleefd.

Sinds het begin van de strijd in Oost-Oekraïne in april zijn meer dan 4300 mensen (strijders en burgers) omgekomen. Bijna een miljoen mensen zijn de regio ontvlucht, meldden de Verenigde Naties vorige maand.

Hollande bezoekt Poetin

Rusland geldt als bondgenoot van de rebellen. Het Kremlin ontkent dat het leger steun levert aan de separatistische strijd, maar kreeg vanwege betrokkenheid bij het conflict wel te maken met Europese en Amerikaanse sancties.

De Franse president François Hollande was dit weekend de eerste Europese leider sinds het uitbreken van de Oekraïne-crisis die een officieel (flits)bezoek bracht aan Rusland. Hij had op de luchthaven van Moskou een kort onderhoud met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin. Dat het nu juist Hollande is die als eerste weer Rusland bezoekt, is geen toeval. Het heeft onder meer te maken met de belangrijke handelsbetrekkingen tussen Rusland en Frankrijk, zegt NRC-correspondent in Frankrijk Peter Vermaas:

“Er zijn weinig EU-landen die zulke grote zakelijke belangen in Rusland hebben als Frankrijk: Renault, Total, L’Oréal en vele andere bedrijven hebben er miljardeninvesteringen. Zij hebben er belang bij als het weer beter gaat in Rusland en de Europese sancties worden versoepeld. Daarvoor is een oplossing in Oekraïne nodig en Hollande kijkt wat hij kan doen. Frankrijk en Rusland hebben historisch goede relaties. Nu speelt natuurlijk ook mee dat Frankrijk de door Rusland bestelde oorlogsschepen wil kunnen leveren.”

Lees ook uit NRC Handelsblad: Rus ben je, ook in Letland (€)

    • Laura Klompenhouwer