‘Sabotage Belgische kerncentrale was mogelijk terreurdaad’

De kerncentrale in Doel.
De kerncentrale in Doel. Foto EPA / Julien Warnand

De sabotage in de Belgische kerncentrale Doel 4 van afgelopen zomer werd mogelijk gepleegd met een terroristisch oogmerk. Dat verklaarde directeur André Vandoren van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) vandaag tegenover de Belgische zender RTL-TVi.

In augustus werd kerncentrale 4 in Doel nabij Antwerpen, vlak over de Nederlandse grens, stilgelegd nadat een olietank van 65.000 liter was leeggelopen. Het hangslot van een kraan naar een noodreservoir voor olie bleek verdwenen, waardoor de kraan openstond. De turbine draaide zonder olie en raakte oververhit. De centrale werd stilgelegd voor reparatie. De kosten daarvan worden geschat op 30 miljoen euro.

Justitie begon direct een onderzoek naar een mogelijk misdrijf in Doel. Volgens OCAD-topman Vandoren blijkt uit het onderzoek dat het om een lang voorbereide criminele daad gaat. “Indien het federaal parket zich bezighoudt met dit dossier, betekent het dat men in die richting gaat.”

Bovenop de honderd camera’s die er al hangen, komen er volgens Belgische vakbonden 150 extra bewakingscamera’s bij in de kerncentrales Tihange en Doel, zo meldt De Standaard. Ook worden meer deuren voorzien van sloten met magneetkaartsleutels zodat kan worden geregistreerd wie wanneer welke deur opent, aldus persbureau Belga.

De kerncentrale zou op 31 december weer moeten gaan draaien, zo meldde eigenaar Electrabel eerder. De financiële impact bedraagt volgens het bedrijf 27 miljoen euro per maand.