Morgen nieuwe acties in Brussel - grote hinder verwacht

Een hermetisch afgesloten Centraal Station in Brussel in 2011. Toen werd ook gestaakt uit protest tegen de pensioenplannen van de regering. Foto ANP/Marcel van Hoorn

Belgische vakbonden organiseren morgen in Brussel weer grote acties tegen de bezuinigingsplannen van de nieuwe Belgische regering. Het treinverkeer naar de hoofdstad valt stil en bussen, trams en metro’s zullen niet rijden.

Bij de nationale luchthaven Zaventem wordt grote hinder verwacht. Ook bij supermarkten, postkantoren, banken en ziekenhuizen worden acties georganiseerd. De zenders van de Belgische publieke omroep gaan grotendeels op zwart, meldt persbureau ANP. Er zijn alleen ingekorte nieuwsuitzendingen en herhalingen te zien. Kinderzender Ketnet blijft wel normaal uitzenden.

Treinverkeer uit Nederland verstoord

Treinreizigers die vanuit Nederland naar Brussel willen moeten al vanaf vanavond rekening houden met uitval van treinen. Morgen rijden er helemaal geen treinen tussen België en Nederland. Thalys raadt reizigers aan hun reis uit te stellen.

De acties van de vakbonden gingen begin vorige maand van start met een nationale betoging. Met naar schatting 100.000 Belgen op straat uit protest tegen de bezuinigingen en hervormingen van het kabinet-Michel, was Brussel op 6 november het toneel van de grootste Belgische vakbondsbetoging in dertig jaar tijd.

Bekijk hieronder de fotoserie van 6 november:
http://www.nrc.nl/inbeeld/2014/11/06/massaprotest-brussel-loopt-uit-de-hand/

Sindsdien werd onder meer in Antwerpen en Luik actie gevoerd. De volgende algehele stakingsdag staat gepland op 15 december. De vakbonden zijn onder meer woedend over de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

    • Laura Klompenhouwer