Miljoen mensen op de vlucht voor tyfoon Hagupit - een dode gemeld

Een havengebied in Manila. Foto AFP/Noel Celis

Meer dan een half miljoen Filippijnen zijn gevlucht voor tyfoon Hagupit. De tyfoon is de krachtigste in de Filippijnen dit jaar. Bomen zijn uit de grond gerukt, elektriciteitspalen neergehaald en huizen verwoest, meldt persbureau Reuters.

Voor zover bekend is er als direct gevolg van de storm een dode gevallen. Twee mensen raakten gewond toen een boom op hun motorfiets terechtkwam. Het Filippijnse Rode Kruis onderzoekt berichten dat op het oostelijke eiland Samar vier doden zijn gevallen.

moeilijk bereikbaar

Miljoenen mensen zijn zonder stroom komen te zitten. Ook het telefoonnet was tijdelijk onderbroken. Veel gebieden zijn overstroomd en moeilijk bereikbaar door puin dat op de weg ligt.

De storm raasde in gebieden waar vorig jaar door tyfoon Haiyan duizenden mensen omkwamen. Uit voorzorg vluchtten inwoners weg uit kustgebieden en dorpen waar het risico op aardverschuivingen groot is. Volgens de Verenigde Naties ging het om een van de grootste evacuaties in vredestijd tot nu toe.

In kracht afgenomen

Hagupit kwam gisteravond aan de oostkust aan land. Het oog van de storm bewoog zich vervolgens langzaam over Samar. De windsnelheid is nu sterk afgenomen vergeleken met gisteren, van windstoten van 215 naar 170 kilometer per uur. Hagupit werd een paar dagen geleden nog omschreven als supertyfoon (categorie 5), maar is afgezwakt tot een categorie 2-tyfoon. Naar verwachting beweegt de storm morgenochtend op 120 kilometer langs hoofdstad Manila.

Op Samar, een van de grotere eilanden van de archipel, zijn tweeduizend soldaten ingezet om wegen en twee vliegvelden toegankelijk te maken, zodat voedsel- en noodhulp op gang kan komen. Aangezien de Filippijnen bestaat uit meerdere eilanden, komt Hagupit verschillende malen aan land.

Twitter avatar philredcross Philippine Red Cross Typhoon Ruby will make six landfalls from today to Monday. Please visit PRC’s social media accounts for updates. #RubyPH

Bewoners van de Filippijnen hebben nog dagelijks te maken met de gevolgen van Haiyan dertien maanden geleden. De tyfoon kostte aan meer dan zevenduizend mensen het leven. In Oost-Samar en Leyte leven nog steeds 25.000 mensen in tenten.