Huishoudens in Apeldoorn 3 tot 5 dagen zonder gas

In juni had de Apeldoornse wijk Sprenkelaar last van een gasstoring. Foto NRC / Peter de Krom

In het noorden van Apeldoorn zitten 545 huishoudens en bedrijven sinds vanochtend zonder gas. Door een breuk in zowel de water- als de gasleiding is er water en zand in de gashoofdleiding gekomen. Het kan drie tot vijf dagen duren voordat mensen weer gas hebben.

Netbeheerder Liander in een verklaring op de site:

“Wij realiseren ons dat dit onder de huidige, koude weersomstandigheden heel ingrijpend is. Liander werkt met man en macht om de gasstoring te verhelpen. De storing is veroorzaakt doordat water met zand in de gasleidingen is gestroomd. Onze eerste zorg is nu het schoonmaken van de leidingen, waarna de gastoevoer hersteld kan worden.”

Samen met de gemeente is Liander vanavond langs de deuren geweest in de Apeldoornse wijk Anklaar om informatiebrieven te bezorgen en te zien hoe de bewoners het maken. Ook zijn dekens en elektrische kachels uitgedeeld.

Het is niet de eerste keer dat Apeldoorn wordt getroffen door een gasstoring. In juni gebeurde dit in de aangrenzende wijk Sprenkelaar. Toen zaten ruim 1300 huishoudens zonder gas. Het gebied overlapt deels met de huidige storing, waardoor het voor sommige huishoudens misschien de tweede keer is dat ze worden getroffen.

Twitter avatar LianderNL Liander #gasstoring #Apeldoorn Klanten die zonder gas zitten krijgen automatisch compensatievergoeding van #Liander http://t.co/mbRw4IyAUm

Bewoners van de wijk kunnen gratis douchen in zwembad De Sprenkelaar, zo laat de gemeente Apeldoorn weten.

Twitter avatar gem_apeldoorn Gemeente Apeldoorn Contact met bewoners, kachels en dekens zijn geregeld. Dank voor de hulp, hopelijk een goede nachtrust. Wordt morgen vervolgd. #gasstoring
    • Marije Willems