Hockeysters niet door naar finale Champions Trophy

Carla Rebecchi neemt het op tegen Eva de Goede. Foto AFP/Andres Larrovere

De Nederlandse hockeysters hebben zich gisteren niet weten te plaatsen voor de finale van de Champions Trophy. Ze verloren in de laatste minuut de halve finale van Argentinië, meldt persbureau ANP. Het werd 1-2.

Het Oranje van de dit toernooi debuterende bondscoach Sjoerd Marijne imponeerde nauwelijks in Mendoza. De hockeydames plaatsen zich met moeite voor de halve finale, door donderdag met 1-0 te winnen van Duitsland. Tegen Argentinië toonde Nederland in de eerste helft weer wat van de klasse die er in juni voor zorgde dat de wereldtitel op superieure wijze werd behaald.

Verdiend voor

Een vlotte aanval leverde al na een halve minuut een strafcorner op. Specialiste Maartje Paumen schoot de bal echter op de paal. Vlak voor het einde van het eerste kwart had Lidewij Welten nog een fraaie solo in huis. Die werd in eerste instantie nog gestopt door de Argentijnse doelvrouw Belen Succi. Zij redde ook de tweede en derde inzet die uit de rebound volgden. De Argentijnse vrouwen kregen de bal echter niet uit de cirkel, waarna Welten alsnog de 1-0 kon maken.

Oranje stond verdiend voor met rust, maar gaf die voorsprong snel uit handen in het derde kwart. Silvina D’Elia benutte via de stick van Willemijn Bos een strafcorner: 1-1. Welten dacht Nederland daarna opnieuw op voorsprong te brengen. Ze schoot raak, maar nam in haar dribbel de bal met de voet mee. De treffer werd afgekeurd.

Shoot-outs leken de beslissing te moeten brengen, maar met minder dan een minuut te spelen bezorgde Rebecchi alsnog de winst aan Argentinië. Het gastland speelt zondag tegen Australië om de winst. Oranje en Nieuw-Zeeland strijden om het brons.

    • Laura Klompenhouwer