Groningen en Heerenveen gelijk - Heracles wint van Utrecht

Foto ANP / Lex van Lieshout

De altijd beladen wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen heeft vandaag geen winnaar opgeleverd. Het duel eindigde in 1-1, dankzij doelpunten van beide clubtopscorers Michael de Leeuw en Mark Uth.

De krachtmeting tussen de traditionele topclubs van het noorden was niet van hoogstaand niveau. Op de inzet van beide ploegen viel weinig aan te merken. De spelers beseften kennelijk wat de krachtmeting voor de supporters betekent. In de nacht van vrijdag op zaterdag voorzagen fans van Heerenveen het standbeeld van de legendarische doelman Tonny van Leeuwen van een likje blauwe verf. Niet zo lang geleden schilderden supporters van FC Groningen tijdens een ludieke actie een beeld van Abe Lenstra groen-wit.

FC Groningen opende sterk en kwam al na zeven minuten op voorsprong. Michael de Leeuw schatte een voorzet van Maikel Kieftenbeld beter in dan zijn bewaker Joost van Aken en trof vervolgens koelbloedig doel (1-0). Heerenveen herstelde zich snel van de tegenvaller en nam het initiatief over van de thuisploeg. Mark Uth beloonde de club uit Friesland in de 25e minuut met de gelijkmaker. Hij verlengde een inzet van Luciano Slagveer tot in het doel (1-1). De spits uit Duitsland was wel weer eens toe aan een doelpunt. Zijn vorige competitietreffer dateerde alweer van 416 minuten geleden.

Tot aan het rustsignaal bleef Heerenveen de betere ploeg. Uth scoorde bijna voor de tweede keer nadat hij in stelling was gebracht door Daley Sinkgraven, het talent dat zich mag verheugen op belangstelling uit binnen- en buitenland. De tweede helft was rommelig en telde kleine kansen voor beide doelen. Uth bezorgde Heerenveen in de slotfase bijna de eerste zege in acht duels. Doelman Sergio Padt bracht echter met een fraaie reflex redding.

Heracles wint ook van FC Utrecht

Heracles Almelo heeft vandaag de derde zege op rij geboekt. Dat ging in de Galgenwaard ten koste van FC Utrecht: 2-4. Tomas Bruns opende de score al na acht minuten. De thuisclub kwam halverwege de eerste helft verdiend op gelijke hoogte. Kristoffer Peterson maakte de treffer, zijn eerste in de eredivisie.

Utrecht liet na al voor rust op een geruststellende voorsprong te komen. Yassine Ayoub miste een strafschop. Ruud Boymans, die later geblesseerd raakte, zag zijn doelpunt wegens hands afgekeurd.

In de tweede helft brachten aanvoerder Mark-Jan Fledderus en topschutter Wout Weghorst de bezoekers al dicht bij de kostbare zege. Gévero Markiet gaf de Utrechtse aanhang in blessuretijd nog flauwe hoop, maar Iliass Bel Hassani reageerde meteen na de aftrap doeltreffend. (ANP)