Goud Wüst, brons Leenstra op 1500 meter - Wüst twijfelt over EK Rusland

Wüst tijdens de 1500 meter in Berlijn. Foto AP/Michael Sohn

Schaatsster Ireen Wüst heeft vandaag bij de derde wereldbeker in Berlijn goud veroverd op de 1500 meter. De 28-jarige Brabantse was in het Sportforum net iets sneller dan Heather Richardson, de Amerikaanse rijdster van Team Clafis van coach Jillert Anema: 1.55,89 tegen 1.55,91. Marrit Leenstra, die tegen Wüst reed in de tiende en laatste rit, eindigde met een tijd van 1.55,93 op de derde plaats.

Voor Wüst was het haar derde triomf dit weekeinde in Berlijn. Eerder zegevierde ze op de 3000 meter en op de ploegachtervolging. De meervoudig olympisch kampioene staat nu op 27 overwinningen in de wereldbeker (individueel), waarvan achttien op de 1500 meter.

Wüst pakte op de eerste wereldbeker in Japan vorige maand eveneens goud op de schaatsmijl. In Zuid-Korea moest ze daarna als nummer twee voorrang verlenen aan Leenstra. Met 280 punten leidt Wüst in het wereldbekerklassement op deze afstand, gevolgd door Leenstra met 250 punten.

Marije Joling reed met 1.57,78 de vijfde tijd. Linda de Vries belandde op de twaalfde plek met 1.59,25.

Ook Wüst twijfelt aan EK allround in Rusland

In navolging van Marrit Leenstra (Team Corendon) twijfelt ook Ireen Wüst aan deelname aan de EK allround in januari in Rusland. “Politiek gezien klopt er natuurlijk heel veel niet in dat land”, liet de kopvrouw van Team Continu zondag bij de NOS in Berlijn weten.

“Ik denk dat er ook heel veel Nederlanders wel iemand kennen die betrokken is bij de vliegramp met MH17. Gevoelsmatig klopt het niet om in Rusland mijn Europese titel te gaan verdedigen. Ik sluit daarom nu nog niets uit, maar het is een lastige kwestie.”

Schaatscoach Jan van Veen (Team Corendon) liet in de aanloop naar de wereldbeker dit weekeinde in Berlijn weten dat hij om persoonlijke redenen niet naar Rusland gaat. Hij vindt onder meer de naar eigen zeggen agressieve rol van de Russen op het politieke toneel zeer verwerpelijk en wil met zijn ‘boycot’ een signaal afgeven. Leenstra sprak daarna om min of meer dezelfde redenen als eerste schaatser haar twijfels uit over EK-deelname. (ANP)