Kromowidjojo wereldkampioene - goud voor estafetteploeg

De Nederlandse zwemsters hebben bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Doha de titel op de 4x50 meter vrije slag veroverd.
De Nederlandse zwemsters hebben bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Doha de titel op de 4x50 meter vrije slag veroverd. Foto EPA / Ali Haider

Ranomi Kromowidjojo is vandaag bij de wereldtitelstrijd kortebaan in Doha overtuigend kampioene op de 50 meter vrije slag geworden. De olympische kampioene op de sprint snelde in de finale naar 23,32. Ze bleef hiermee de Australische Bronte Campbell (23,62) en de Duitse Dorothea Brandt (23,77) voor. Inge Dekker werd zesde in 24,02.

Kromowidjojo en Dekker maakten vandaag ook deel uit van de estafetteploeg die goud won op de 4×50 vrij met een wereldrecord (1.34,24). De vrouwen voltooiden hiermee een trilogie na de eerdere successen op de 4×100 en 4×200 meter vrij.De twee vrouwen pakten in Qatar ook de titel op de 4×100 vrij en 4×200 vrij. Op de 100 vrij werd Kromowidjojo individueel derde.

Tranen

Kromowidjojo laat niet vaak haar emoties zien. Zelfs na haar gouden successen bij de Spelen in Londen reageerde de 24-jarige Groningse nuchter. Maar zondag na het behalen van de wereldtitel op de 50 meter vrij bij de wereldkampioenschappen kortebaan kwamen toch de tranen. “Het was heel fijn om weer op de hoogste tree van het podium te staan”, verklaarde ze haar reactie.

Met haar titel kon Kromowidjojo eindelijk een streep zetten onder een moeilijke periode. Eerder dit jaar was de breuk met coach Christiaan Sloof en moest ze weer met een nieuwe trainer aan de slag. In wedstrijden kon ze weinig indruk maken en ook kwam er een einde aan haar relatie met Pieter van den Hoogenband. Ze besloot de Europese kampioenschappen langebaan in Berlijn te laten schieten om aan haar vorm te werken. Na deze beslissing groeide bij de buitenwereld de onzekerheid of ze wel weer op haar oude niveau zou komen.

Kromowidjojo hield zich altijd groot, maar stelde zich in Doha kwetsbaar op. Ook na het gouden succes op de 4×200 meter vrij hield ze het niet droog en leek de spanning van de afgelopen tijd eruit te komen. “Het is voor mij vooral heel fijn dat ik weer lekker kan zwemmen en dat het gevoel weer goed is. Ik ben heel gelukkig.”

‘Ik voelde al dat het goed zat’

Met haar overtuigende winst op de 50 meter vrij kwam voor de pupil van Patrick Pearson de echte bevestiging dat ze op de goede weg is. Met een tijd van 23,32 bleef ze maar net boven het wereldrecord dat sinds vorig jaar augustus met 23,24 op haar naam staat.

“Ik voelde de laatste weken al dat het goed zat. Ik heb ook niet stilgezeten en heb ik mezelf geïnvesteerd, maar je moet het nog wel even waarmaken. Ik ben blij dat het is gelukt. Ik heb mijn visitekaartje afgegeven en de buitenwereld kan weer rustig adem halen.”

Op naar de langebaan in Rusland

Ze gaat nu toewerken naar de wereldkampioenschappen langebaan volgend jaar in Rusland. Ze wil komende weekeinde bij de Swim Cup in Amsterdam al een startbewijs voor het toernooi afdwingen. “De eerste stap is gezet. Hier kan ik verder mee richting de WK en de Spelen in Rio.” (ANP)