Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gevonden botresten in Mexico blijken van verdwenen student

Ezequiel Mora, de vader van Alexander Mora, staat thuis voor een altaar met foto's van zijn zoon.
Ezequiel Mora, de vader van Alexander Mora, staat thuis voor een altaar met foto's van zijn zoon. Foto Reuters/Jorge Dan Lopez

Een van de 43 studenten die in september in Mexico verdwenen, is geïdentificeerd. Botresten die in het zuidwesten van Mexico zijn gevonden, blijken van de 19-jarige Alexander Mora te zijn. Dat schrijft persbureau AP op gezag van een familielid van het slachtoffer.

Mora is de eerste student die is geïdentificeerd. De familie is vrijdag op de hoogte gesteld.

Eind november werden in de heuvels boven Iguala, de stad waar de studenten uit verdwenen, zes graven ontdekt. Dat was niet het werk van een forensisch onderzoeksteam van de regering, maar van een team dat de inwoners van Iguala en familieleden van de 43 studenten te hulp is geschoten.

Burgemeester achter verdwijning

De studenten, die een bijeenkomst van de burgemeestersvrouw wilden verstoren, zijn vermoedelijk op aanwijzen van de burgemeester door de politie van Iguala ontvoerd en overgeleverd aan een drugsbende. De bendeleden hebben de studenten vervolgens vermoord en hun lichamen verbrand, stellen aanklagers. De asresten zouden zijn uitgestrooid bij een rivier.

De burgemeester van Iguala en zijn vrouw zijn vorige maand opgepakt. In totaal zijn ruim 70 mensen opgepakt vanwege de vermissing.

Burgers starten DNA-bank

De verdwijning van de studenten leidde tot grootschalige protesten tegen het drugsgeweld en de wetteloosheid in grote delen van het land. Van de misdaden in Mexico blijft 95 procent onopgelost. Er ontstaan dan ook burgerinitiatieven om zelf de criminaliteit tegen te gaan.

Zo is er de Gobernanze Forense Ciudadana (GFC), een maatschappelijke organisatie die in Mexico een landelijke DNA-databank wil opzetten. Zo kan informatie over vermisten worden gekoppeld aan gevonden menselijke resten. Honderd gezinsleden van de vermiste studenten stonden DNA-materiaal af, en met resultaat. De forensisch experts van GFC verwachten nog meer van de slachtoffers te kunnen identificeren.

Lees ook uit nrc.next: Dan zoeken we zelf wel naar onze vermiste geliefden (€)