‘Geen extra inzet tegen vuurwerkoverlast’

Vuurwerk boven de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling. Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Gemeenten zetten op oudejaarsdag nauwelijks extra mankracht in om de nieuwe afsteektijden voor vuurwerk te handhaven. Dat blijkt uit een enquête van de NOS. Van de 256 gemeenten die reageerden, lieten er 25 weten extra agenten of bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) in te zetten.

Dit jaar mag op de laatste dag van het jaar pas vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Voorheen mocht dat van 10.00 uur ‘s ochtends tot 2.00 uur ‘s nachts. Van de overheden in het onderzoek zeggen er 194 het “normale” aantal agenten of boa’s in te zetten. In veertien gevallen wordt het afsteekverbod tussen 10.00 en 18.00 niet gehandhaafd. 23 gemeenten hebben nog niet besloten wat ze gaan doen.

aanpak excessen

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie willen de overlast en excessen die rond de jaarwisseling plaatsvinden terugdringen. Zo wordt onder meer illegaal vuurwerk harder aangepakt.

Sommige gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in tijdens Oud en Nieuw. In de enquête van de NOS gaven er 32 aan dat te gaan doen.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie onderstreept dat de handhaving van de ingekorte afsteektijden een verantwoordelijkheid is van het lokale gezag.

    • Laura Klompenhouwer