Vroom aan de zijde van Boudewijn

Belgische koningin Fabiola (1928-2014)

Ze verliet haar geboorteland en kreeg vijf miskramen. De laatste jaren besmetten schandalen haar reputatie.

Foto AFP

Doña Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida, gravin van Mora en Aragón, werkte in 1960 in Madrid als verpleegster toen haar leven een drastische wending nam. Door een Ierse non werd ze ontdekt als de ideale echtgenote van de koning der Belgen.

De vrome Boudewijn, toen al bijna tien jaar koning, wilde graag een even vrome vrouw. Hij had de hulp gevraagd van een geestelijke, hulpbisschop Leo Suenens, die op zijn beurt de non op pad had gestuurd naar Spanje. Missie geslaagd: Fabiola viel bij Boudewijn in de smaak en de twee traden in het huwelijk.

Koningin Fabiola – ze behield de rest van haar leven haar titel – overleed gisteren op 86-jarige leeftijd in kasteel Stuyvenberg in Laken. Ondanks enkele schandalen wordt ze in Belgische media herinnerd als een hartelijke, sterke vrouw. Fabiola vulde Boudewijn, een gesloten en wankelmoedig iemand, goed aan.

Het geloof bepaalde de band tussen beiden. De huwelijksreis ging naar een karmelietenklooster. Later hield Fabiola haar man „met de voetjes op de grond” toen zweverige varianten van het katholicisme hun intrede deden op het paleis, zegt de historicus Mark Van den Wijngaert tegen persbureau Belga. Boudewijn was gecharmeerd door de zogeheten ‘charismatische’ beweging van Suenens.

Het huwelijk bleef kinderloos; een persoonlijk drama voor Fabiola, die vijf miskramen had. In een interview zei ze dat het verdriet daarover het paar niet verbitterd had. „Integendeel, je leert eruit dat het leven mooi is.” Maar naar verluidt heeft de ervaring wel meegespeeld bij de beslissing van Boudewijn in 1990 om te weigeren een abortuswet te ondertekenen.

Fabiola leidde een plichtsgetrouw leven aan de zijde van de koning. Ze vergezelde haar echtgenoot bij officiële gelegenheden en zette zich in voor sociale doelen. Voor een vorstelijk paar leefden Boudewijn en Fabiola zuinig. VRT-journalist Flip Feyten haalt een anekdote op over de duizend flessen Hospices de Beaune die de twee kado kregen bij hun huwelijk. Veertien jaar later hadden ze daar slechts veertien van soldaat gemaakt.

Een grijze muis was Fabiola ook weer niet: gevoel voor humor had ze ook. Op de Belgische nationale feestdag in 2009 verscheen de koningin opeens met een appel op het défilé – een verwijzing naar Wilhelm Tell. Enkele dagen daarvoor was ze bedreigd door iemand die haar met een kruisboog wilde neerschieten.

De reputatie van Fabiola is niet vlekkeloos. Ze raakte na de dood van Boudewijn in 1993 enkele malen in opspraak toen ze halsstarrig de illegale verbouwing van een klooster in Belgisch-Limburgs natuurgebied bleef financieren. En vorig jaar bleek dat Fabiola een fonds had opgericht om geld na te laten aan katholieke erfgenamen, zodat die geen belasting hoefden te betalen. In dat fonds zat ook belastinggeld. De vorige Belgische regering-Di Rupo greep in en verlaagde de jaarlijkse vergoeding van Fabiola van 1,4 miljoen tot 460.000 euro.