Tilt de staat aan infra?

De afgelopen jaren heeft er in Europa behoorlijk wat consolidatie plaatsgevonden in de telecomsector. Telecomoperators worden geplaagd door dalende prijzen, omdat consumenten weinig te besteden hebben en de concurrentie groot is. Spelers gaan samen om kostenbesparingen te realiseren en om hoge investeringen – in bijvoorbeeld 4G-netwerken – te delen. Dit richt zich tot nu toe vooral op consolidatie binnen landen: KPN verkocht zijn Duitse activiteiten aan Telefónica Deutschland, UPC nam Ziggo in Nederland over en in Engeland aast BT op O2. Op termijn sluiten wij fusies tussen telecomspelers uit verschillende landen ook niet uit. De vraag is echter of overheden toe zullen staan dat telecominfrastructuur – die zij als cruciaal kunnen zien voor hun land – naar een buitenlandse partij gaat. De mislukte overname van KPN door América Móvil laat zien dat dit geen eenvoudige processen zijn.