‘Scholieren presteren beter door strenge examenregels’

De examenresultaten zouden door de strengere regels zijn verbeterd.
De examenresultaten zouden door de strengere regels zijn verbeterd. Foto ANP/Lex van Lieshout

De examenresultaten van middelbare scholieren zijn in 2012 en 2013 verbeterd ten opzichte van 2011. Na dat jaar zijn er strengere regels gekomen voor het examen. Volgens onderzoekers zijn leerlingen in de bovenbouw door die aanscherping harder gaan werken.

De verwachting was dat er door de nieuwe regels juist meer leerlingen zouden zakken, maar dat is volgens RTL Nieuws niet het geval. Scoorden scholen volgens eigen onderzoek van het nieuwsprogramma in 2011 nog een 6,6, daar werd in 2012 en in 2013 een 7,6 genoteerd. Die stijging is vooral toe te schrijven aan de betere prestaties op de eindexamens: het landelijke gemiddelde is met 0,3 gestegen.

Sinds 2012 mogen scholieren niet zomaar uitslagen van het centrale examen compenseren met goede cijfers van schoolonderzoeken. Daarnaast mogen havo- en vwo examenkandidaten niet meer dan één onvoldoende hebben op Nederlands, Engels of Wiskunde. Die onvoldoende mag ook nog eens niet lager zijn dan een 5.

    • Philippus Zandstra