Schilderijen van Vincent Van Gogh verkleurd door licht

Een zelfportret van Vincent van Gogh in het vernieuwde Van Gogh museum.
Een zelfportret van Vincent van Gogh in het vernieuwde Van Gogh museum. Foto ANP/Koen van Weel

Om de schilderijen van Vincent van Gogh te behouden heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam de verlichting teruggedraaid. Bij een aantal werken is er al sprake van verkleuring.

Vooral de rode kleurstof in een aantal werken van de wereldberoemde schilder is problematisch, zo meldt het NTR-programma De Kennis van Nu. Als voorbeeld wordt het werk Veld met Irissen bij Arles (1888) genoemd. De irissen in het schilderij waren ooit paars, maar zijn nu blauw. Dat zou komen door aantasting van rode lakpigmenten door licht.

Was het museum met de belichting op de oude voet doorgegaan, dan was de kleurstof van een aantal werken binnen enkele decennia praktisch verdwenen. Minder belichten kan dit proces vertragen. Een andere optie zou het minder vaak tentoonstellen van de schilderijen zijn.