Ruttes nieuwe perschef leidde felle campagnes tegen PvdA

De nieuwe chef van de Rijksvoorlichtingsdienst is geen nieuwlichter die zelf twittert en op Facebook zit.

Onze beste man, werd hij dit jaar soms door zijn collega’s van de Rijksvoorlichtingsdienst genoemd. Dat was als ze journalisten weer eens verwezen naar Stephan Schrover voor, zeg, het laatste nieuws over de afwikkeling van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Het was geen jaloezie, en hoogstens milde ironie, veelzeggend voor zijn grote presentie in Ruttes entourage – maar wel altijd op de achtergrond. Schrover bouwde in dit door de vliegramp gedomineerde jaar krediet op in de RVD, waar hij sinds 2008 werkt en nog maar een jaar de nummer twee was, achter Henk Brons. Die is recent benoemd als Nederlands vertegenwoordiger op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Vanaf 1 januari wordt de plaatsvervangend directeur-generaal dus zelf directeur-generaal, de nummer 1 van de dienst die verantwoordelijk is voor de woordvoering van de premier en van koning Willem-Alexander en het Koninklijk Huis. De RVD coördineert ook het voorlichtingsbeleid van de departementen.

Met Schrover (46) krijgt de RVD weer een chef die altijd in de woordvoering zat. Zijn directe voorgangers Henk Brons, Gerard van der Wulp en Eef Brouwers begonnen allen ooit als journalist. Schrover was voor hij in 1998 naar het Binnenhof kwam woordvoerder voor de Nederlandse bisschoppenconferentie. Daar hield hij de bijnaam De Kardinaal aan over, hem toebedeeld door zijn volgende baas, Gerrit Zalm op het ministerie van Financiën.

Toen CDA-leider Balkenende premier werd en zijn woordvoerder Jack de Vries meenam, haalde fractieleider Maxime Verhagen Schrover naar de CDA-fractie. Daar leidde hij felle campagnes tegen de PvdA, met leuzen als „Met Bos bent u de klos”. Na een intermezzo bij Sociale Zaken trok Balkenende hem aan bij de RVD.

VVD-leider Rutte wil zich als premier juist niet te veel met partijgenoten omringen. Schrovers kennis van macht en beleid is zijn grootste selling point. Hij is als communicatieman geen nieuwlichter die zelf twittert en op Facebook zit. Wel draagt hij graag donkergroene jasjes die hem, al in zijn CDA-tijd toen hij met de PvdA vocht, nog een pretechnologische bijnaam opleverden: de Boswachter.

    • René Moerland