Ruimen van kippen nog altijd beter dan slachten

Illustratie Arcadio Esquivel

Ruimen, oftewel kippen vergassen, is humaner dan kippen ondersteboven aan hun poten hangend, slachten of soms nog levend plukken. En afgewerkte legkippen kunnen maar beter dood zijn, vindt Sandra van de Werd.

Diepe schaamte vervult mij over mijn mens zijn wanneer ik  journalisten en tv-presentatoren  in de krant, op de televisie en radio nieuws hoor verkondigen over ‘het ruimen’ en het ‘vernietigen’ van honderdduizenden kippen en andere dieren alsof het om zakjes suiker gaat. Tot nu toe heb ik geen enkele journalist kritisch horen vragen over de waanzin van de maatregelen in opdracht van staatssecretaris Dijksma. Geen vraag over de noodzaak, de pijn van het stikken en de duur van dit lijden voor de dieren door de vergassing  werkelijk dood zijn. Woorden als ‘ruimen’ en ‘vernietigen’ uit de intensieve dierenindustrie worden klakkeloos overgenomen. Alsof het om het opruimen van troep gaat en het vernietigen van nutteloos geworden dingen.

De aandacht van de  politiek en de journalistiek gaat naar de boer en zijn gezin en de economische gevolgen. Over de ware slachtoffers ‘de dieren’ wordt niet of nauwelijks over gerept. Na intensieve uitbuiting worden ze omgebracht als ze niet meer nuttig zijn. Vergeten wordt dat zij net als wij mensen gevoelens van pijn, angst, verdriet en geluk kunnen ervaren en een uniek karakter hebben.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Ruimen van kippen nog altijd beter dan slachten’ (€)