Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Politie ziet netwerk jihadisten in Arnhem

De politie vermoedt dat in Arnhem een jihadistisch netwerk actief is. Opsporingsdiensten schaduwen al wekenlang de zeven mannen die de harde kern daarvan zouden vormen. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

Drie van de ‘kernleden’, Adil C. (26) uit Doesburg en Hares H. (26) en Hardi N. (30) uit Arnhem, zijn vorige week gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. De vier andere verdachten, Anoire R. (22), Hakim B. (22), Farid H. (25) en Morat M. (17), zijn nog vrij.

In Arnhem wonen meer jihadisten dan in veel andere grote steden. Zeker tien inwoners zijn naar Syrië gereisd. De meesten hebben zich aangesloten bij Jabhat al-Nusra, een tak van terreurnetwerk Al-Qaeda. Een van hen, Abdelkarim el A., kwam eind september in het nieuws toen hij in een video impliciet opriep tot het plegen van aanslagen in Nederland. Naar aanleiding hiervan kregen militairen het advies voorlopig niet in uniform te reizen.

Het jihadnetwerk bevindt zich deels in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Voorheen was in Arnhem een ronselaar actief die jongeren wegwijs maakte in de jihadistische ideologie, stellen bronnen rond het onderzoek. De ronselaar zou zich niet bevinden onder de zeven verdachten die de politie nu op het oog heeft. Opsporingsdiensten zijn hem ‘kwijt’. Mogelijk zit hij in Syrië.

De meeste jihadverdachten bezoeken de Marokkaanse Al Fath-moskee in Arnhem, waar ook een aantal vertrokken Syriëgangers kwamen. Inmiddels wordt op vrijdagen door politieagenten gepost voor het gebedshuis. De gemeente en de moskee hebben afgesproken de jongeren niet te weren, maar juist met hen in gesprek te gaan.