Opinie

Dahag

None

Voor de meeste mensen is Sinterklaas nu weer voorbij. Hoewel je natuurlijk ook de ‘Sint op 6 december’-aanhangers hebt. Een nostalgisch gevoel overvalt me als ik denk aan de tijd dat dat eigenlijk het enige discussiepunt rond de Sint was („Nee, hij is járig op de 6de, dus dan vieren we het ook”).

Maar na het weekend is het definitief weer van je Dag Sinterklaasje, dahag dahag.

Een uitgelezen gelegenheid om het eens te hebben over die extra lettergreep in ‘dag’. „Dahag” zingen we, en soms zeggen we het ook.

Een h invoeren, plus een extra lettergreep, gebeurt volgens mij in twee gevallen. Ten eerste als er iets hard geroepen moet worden, terwijl datgene maar een lettergreep heeft. Eén lettergreep klinkt, wanneer hij hard wordt uitgesproken, meteen als een nies, een hoest, of een hartaanval. Daarom wordt „Jan!” „Jahan!” en „Kees” „Keehees!”. Op die manier moeten we het ‘dahag’ in Dag Sinterklaasje waarschijnlijk ook interpreteren.

Maar er is nog een andere reden om een lettergreep te verdubbelen, en dat is wanneer we verkeren in een staat van complete ergernis. „Ja dahag, ik ga echt niet alle kattenkots opruimen die jij hebt laten liggen.” Doehoei.

Er zijn relaties die draaien om conversaties als deze: „Wil je thee?”

„Mmm?”

„Wil je theehee!”

In de categorie van ergernis-verdubbeling valt ook het dreinende kind. Dreinende kinderen kunnen hun ergernis over hun machteloosheid verpakken in eindeloos herhaalde lettergrepen: „Ik wil niehiehiehiehiehiet!” En „Wanneer gaan we weer naar huihuihuihuihuis...”

Dit is natuurlijk al lettergreepverdubbeling voor gevorderden, maar het kan nog beter. Soms gebeurt het dat iemand zo geërgerd is dat zelfs een lettergreep zónder klemtoon kan worden verdubbeld. Dat kunnen alleen mensen die op een bijzondere manier in touch zijn met hun innerlijke oermens, lees: de puber.

Ik was er ooit getuige van dat een puber gemaand werd om nu eindelijk eens op te schieten. De puber in kwestie zat op de wc, ontstak aldaar in woede en riep: „Ik ben aan het poepe-hen!!” Met een krachtige uithaal op de ‘hen’. Ik kon er alleen maar bewondering voor hebben.