‘Ook Zuid-Afrikaanse hulpverlener omgekomen bij operatie Jemen’

De Zuid-Afrikaanse Yolande Korkie werd in mei in Jemen ontvoerd met haar man Pierre en later weer vrijgelaten. Haar man, die vast bleef zitten, is vanochtend omgekomen bij een Amerikaanse operatie met als doel de bevrijding van de Amerikaanse fotojournalist Luke Somers. AFP / Marco Longari

Bij de mislukte bevrijdingsactie door de VS in Jemen is niet alleen fotograaf Luke Somers, maar ook de Zuid-Afrikaanse hulpverlener Pierre Korkie omgekomen.

Daarover is de Zuid-Afrikaanse regering geïnformeerd, laat een woordvoerder weten tegenover persbureau Reuters. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel zei eerder vandaag vanuit Afghanistan dat Somers “en een twee niet-Amerikaanse gijzelaars zijn vermoord” door Jemenitische Al-Qaeda-strijders.

Korkie zou aanstaande zondag juist worden vrijgelaten. Hij zou volgens de non-gouvernementele hulporganisatie Gift of Givers “onder diplomatieke bescherming” Jemen verlaten en zijn familie ontmoeten in een “veilig land”. Daarna zou hij terug naar Zuid-Afrika vliegen.

Korkie in mei ontvoerd

Korkie werd in mei ontvoerd in de stad Taiz, samen met zijn vrouw Yolande. Zij werd later vrijgelaten en ging terug naar Zuid-Afrika. Naar verluidt zouden de militanten drie miljoen dollar losgeld vragen voor de vrijlating van Korkie. De verklaring van Gift of Givers:

“De psychologische en emotionele schade bij Yolande en haar familie wordt verergerd door de wetenschap dat Pierre morgen zou worden vrijgelaten door Al-Qaeda. We waren de laatste logistieke zaken aan het regelen om Pierre naar veiligheid en vrijheid te leiden. Het is nog tragischer dat we deze morgen om 5.59 tegen Yolande hebben gezegd: ‘Het wachten is bijna over.’”

Onduidelijkheid lot Somers

Over het lot van Somers was vanochtend onduidelijkheid. Jemenitische autoriteiten lieten weten dat tien Al-Qaedastrijders waren omgekomen door een Amerikaanse drone-aanval. Later bleek het om een reddingsoperatie te gaan van Somers. Jemen zei dat de gijzelaar was gered, maar zijn zus, Lucy Somers, liet al vrij snel aan persbureau AP weten dat haar broer was omgekomen.

Gijzelnemers dreigden Somers vandaag te vermoorden, als de VS niet aan “eisen” tegemoet zouden komen. Donderdag kwam een film vrij waarin Al-Qaeda dat bekendmaakte. Welke eisen ze stelden, is niet bekend. Somers werd in september vorig jaar ontvoerd in Sanaa.

Hagel zei vandaag:

“Op bevel van de president van de Verenigde Staten hebben speciale troepen gisteren een missie in gang gezet in Jemen om Amerikaans staatsburger Luke Somers en buitenlandse gijzelaars te redden. Er waren sterke aanwijzingen dat Somers in gevaar was.”

VS zien Jemenitische tak van Al-Qaeda als gevaarlijkst

De Jemenitische tak van Al-Qaeda wordt in de VS als de gevaarlijkste ter wereld beschouwd, omdat de groep in verband wordt gebracht met meerdere mislukte aanslagen op Amerikaans grondgebied. Bij een eerdere droneaanval vorige maand kwamen ten minste zes militanten om. De VS hebben toen ook al geprobeerd om Somers te bevrijden, maar dat is mislukt.

De VS zwijgen veelal over hun - bekritiseerde - dronecampagne in Jemen. Volgens tegenstanders maken ze burgerslachtoffers en vormen ze een legitimering voor aanslagen op Amerikaanse doelwitten.

    • Mirjam Remie