Gegijzelde fotograaf Somers omgekomen bij bevrijdingsoperatie

De Amerikaanse gegijzelde fotograaf Luke Somers (33) is gedood tijdens een bevrijdingsactie door de VS in Jemen. Dat meldt The New York Times op gezag van Amerikaanse overheidsfunctionarissen.

Een still uit een propagandavideo van Al-Qaeda, waarin de terreurgroep dreigt de Amerikaanse fotojournalist Luke Somers te vermoorden.
Een still uit een propagandavideo van Al-Qaeda, waarin de terreurgroep dreigt de Amerikaanse fotojournalist Luke Somers te vermoorden. AFP

De Amerikaanse gegijzelde fotograaf Luke Somers (33) is gedood tijdens een bevrijdingsactie door de VS in Jemen. Dat heeft minister Chuck Hagel van Defensie zojuist bevestigd.

Ook zijn tien Al-Qaedastrijders om het leven gekomen. Somers werd neergeschoten door zijn gijzelnemers tijdens de operatie. Hij overleed later aan zijn verwondingen, op weg naar een Amerikaans marineschip.

Zijn zus vertelde eerder al aan persbureau AP dat ze van de FBI te horen had gekregen dat Somers is overleden.

Twitter avatar AP The Associated Press MORE: Sister of Luke Somers tells @AP she learned of his death from FBI agents; asks to “mourn in peace”: http://t.co/VoDS0A6U1Q

Somers werd vorig jaar ontvoerd in hoofdstad Sanaa. De lokale tak van Al-Qaeda plaatste donderdag een video online waarin hij zegt dat zijn leven in gevaar is. Een gijzelnemer dreigde in de video dat Somers binnen drie dagen zou worden gedood als hun eisen niet worden ingewilligd.

De operatie zou hebben plaatsgevonden in de zuidelijke provincie Shabwa. Vorige maand werd ook al een poging gedaan om Somers te bevrijden. De VS beschouwen de Jemenitische tak van Al-Qaeda als het gevaarlijkst vanwege een aantal mislukte aanslagen op Amerikaans grondgebied.

    • Mirjam Remie