Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Nabestaanden vlucht MH17 willen dat VN oorzaak ramp onderzoekt

Een colonne rijdt vanuit Eindhoven Airport over de A2 richting Hilversum. De zes wagens vervoeren de resten van slachtoffers die omkwamen bij de vliegramp MH17.
Een colonne rijdt vanuit Eindhoven Airport over de A2 richting Hilversum. De zes wagens vervoeren de resten van slachtoffers die omkwamen bij de vliegramp MH17. Foto ANP/Piroschka van de Wouw

Een aantal nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 wil dat de VN het onderzoek naar de oorzaak van de ramp gaan leiden. Premier Rutte heeft daar gisteren volgens persbureau Reuters een brief over gekregen.

De nabestaanden zijn niet tevreden over het verloop van zowel het strafrechtelijke onderzoek als het feitenonderzoek, zo zou blijken uit de brief waar Reuters inzage in had. De groep is teleurgesteld dat er nog steeds geen conclusies zijn getrokken over de oorzaak van de ramp. Een speciale VN-gezant moet volgens de groep nu de leiding over beide onderzoeken overnemen.

‘Geen leiderschap van Nederland’

Beide onderzoeken zijn ‘totaal verpest’, aldus de groep die ongeveer twintig nabestaanden omvat uit Nederland, België, Duitsland en de VS. Lange tijd konden experts niet op de rampplek terecht wegens de gevechten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. De afgelopen paar weken zijn weliswaar grote delen van het wrak geborgen, maar er liggen nog veel delen in het rampgebied. De berging is inmiddels gestopt wegens de invallende winter en de veiligheidssituatie in het gebied.

Nederland leidt het onderzoek waarbij elf landen betrokken zijn. Advocaat Bob van der Goen, namens de nabestaanden tegenover Reuters:

“Niemand weet wie wat doet. Er is geen coördinatie, geen leiderschap van Nederland.”

Een onderzoek dat geleid wordt door een VN-gezant zou de onderste steen wél boven krijgen, aldus de nabestaanden.