Opinie

    • Merlijn Kerkhof
    • Floor Rusman

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Sinterklaas is de enige leuke traditie in Nederland

Als het gaat om tradities is Nederland een tamelijk armoedig land. Waar in Engeland elke week wel iets te tradietsen valt, hebben we hier alleen Koninginnedag, Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw en feestjes bij grote voetbaltoernooien. En dan zijn die laatste tradities ook nog eens internationaal hè, helemaal niet zo uniek. Logisch dus dat we dat ene feest dat écht bijzonder is met hand en tand verdedigen tegen de Quinsy Gario’s, de Sunny’s Bergman en Zihni’s Özdil. Sinterklaas is wat ons Nederlanders onderscheidt van Amerikanen, Duitsers, Kosovaren en zee-egeltjes.

Stelling: De Fata Morgana is een verderfelijke attractie

Zwarte Piet is het land uit – en komt nooit meer terug. Want wij rekenen af met onze racistische traditietjes. Het volgende ding dat we aan moeten pakken, is de Efteling. Deze week onthulde nrc.next in een factcheck dat de attractie Fata Morgana geen seksparadijs is. Wat de verslaggever wel aantrof, was veel erger: een stortvloed aan clichés over het Midden-Oosten. Kamelen, vliegende tapijten, buikdansende poppen... Kom op zeg, dit is toch niet leuk?! Welk beeld willen wij onze kleuters meegeven van het Midden-Oosten? Stop met deze oriëntalistische bagger!

Stelling: We moeten massaal cacaofantasie gaan eten

Ondanks verwoede pogingen chocolade slaafvrij te maken, is dit nog steeds niet gelukt. Zelfs het zo verantwoorde merk Tony Chocolonely is nog steeds ‘op weg naar 100 procent slaafvrije chocolade’. Wat moet je doen, als liefhebber van zowel mensenrechten als cacao? Bewandel de middenweg: koop cacaofantasie. Hierin zit nog steeds cacao, maar wel minder dan 35 procent. En het smaakt op zijn eigen manier heerlijk.

Stelling: Het SCP-onderzoek over homo’s is goed nieuws

Volgens het SCP vindt 53 procent van de moslims en 58 procent van de strenggelovige protestanten homoseksualiteit ‘verkeerd’. Dit betekent dat bijna de helft van beide groepen homoseksualiteit accepteert, ook al gaat dit tegen hun geloof in. En wie weet wordt die groep de komende decennia nog veel groter: een paar decennia geleden vonden ook veel niet-gelovige Nederlanders homoseksualiteit verkeerd.

Oproep: Red de samenleving, geef je geld uit!

De benzineprijs is gedaald, waardoor de staat inkomsten misloopt. De overheid verwacht dat dit wel goed komt, aangezien we het geld dat we minder kwijt zijn aan benzine zullen uitgeven aan andere dingen. Maar doen we dat echt? Als we het bespaarde geld op de rekening laten staan, zitten we straks weer met een probleem: begrotingstekort, bezuinigingen, protesten – the usual. Kortom: het geld dat we besparen op de benzine moeten we onmiddellijk in de economie pompen. Geef een rondje, ga naar een museum. Doe het voor de samenleving.

Stelling: Het is ongelooflijk

Dat wij dit nog mogen meemaken: er is een profvoetballer gesignaleerd met hersens! Jens Toornstra, de gelegenheidsrechtsbuiten van Feyenoord, blijkt fiscale economie te hebben gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Eindelijk hebben de hogeropgeleiden een rolmodel in het betaald voetbal.

en Floor Rusman

    • Merlijn Kerkhof
    • Floor Rusman