Chinese ‘tijger’ Zhou zit vast

Machtsmisbruik voor seks en geld. Overspel met meerdere vrouwen. Enorme bedragen aan steekpenningen. Het voormalige hoofd van de Chinese staatsveiligheidsdienst, Zhou Yongkang, wordt niet gespaard door het Chinese staatspersbureau Xinhua. Zhou is dan ook de grootste ‘tijger’ die tot nu toe is opgepakt in de al bijna twee jaar durende campagne tegen corrupte ‘tijgers en vliegen’ van de Chinese president Xi Jinping.

Zhou, een voormalig lid van de top van de Communistische Partij van China, werd gisteren gearresteerd en uit de partij gezet.

Xinhua pakte uit over de arrestatie met allerlei smeuïge details. Zo zou Zhou zijn macht hebben misbruikt om „familieleden, maîtresses en vrienden winsten te bezorgen, ten koste van de staat”. Ook zou hij staats- en partijgeheimen hebben gelekt.

Zhou leidde het staatsveiligheidsapparaat in China jarenlang op een zeer intimiderende manier. De altijd zuur kijkende Zhou begon zijn carrière als topman van het staatsoliebedrijf. Zo had hij toegang tot veel geld.

De arrestatie is geen verrassing: de Communistische Partij had in juli al gemeld dat er een onderzoek naar Zhou was ingesteld, tot in Afrika en Canada aan toe. Hij was ook al onder huisarrest geplaatst. Toch is het uniek dat een voormalig lid van het zogeheten Staand Comité van het Politieke Bureau van de Communistische Partij zo hard wordt aangepakt.

Critici menen dat president Xi Jinping op neomaoïstische wijze afrekent met rivalen om zijn eigen macht te versterken. Anderen prijzen zijn strijd tegen de corruptie.