Maar hoe is het boek?

De roman van Zoe Sugg is een alledaags chicklitsprookje met een serieus kantje: alles wat je online zet is voor iedereen zichtbaar.

Zou Girl Online ook het snelst verkopende debuut ooit geweest zijn als de schrijfster géén wereldberoemde blogger van 24 was geweest? Nee, natuurlijk niet. Zou het überhaupt een succesvol boek geweest zijn? Dat is ook maar de vraag, al is het zeker niet slecht. Het probleem is alleen: de boekwinkels staan wel al vol met het type pubermeisjesboeken dat YouYube-ster Zoe Sugg nu ook schreef.

Het is een meisjesverhaal dat heerlijk als een ‘toasty-warm blanket of love’ over de getormenteerde puberziel heen gedrapeerd kan worden, een feelgood-verhaal dat vaak net zo ‘puppy-dog cute’ is als de grijns van een van de personages. Hoofdrolspeelster Penny is de ultieme girl next door, waarbij ‘ultiem’ dan wel betekent dat je je moeilijk een idealer buurmeisje kunt voorstellen. Ze is namelijk doodgewoon, maakt zich zorgen over haar uiterlijk (en welk tienermeisje doet dat niet?) én ze doet daar eerlijk en een tikje schaamteloos over. Penny stuntelt door het leven als de puberversie van Bridget Jones of Lena Dunham, maar kan er óók hartelijk om lachen.

Dat blijkt haar kracht: op haar anonieme blog toont Penny haar kwetsbare kanten, vertelt ze aan duizenden onbekenden over haar zorgen en zorgjes. Dat er een einde komt aan de anonimiteit als Penny in contact raakt met de Amerikaanse gitaarjongen Noah, geeft het verhaal nog een serieuzer kantje: dan laat Girl Online voelen dat alles wat je online zet voor iedereen zichtbaar is, en een inbreuk op jouw privacy.

Maar dat is in feite bijzaak: het alledaagse chicklitsprookje is hoofdzaak. En het feit dat een jonge vrouw het geschreven heeft, is toch echt betekenisvol voor de waardering ervan, en voor de verklaring van het succes. Juist dat Sugg beroemd werd door gewoon én geweldig te zijn, draagt bij aan de inspirerende meisjesdroom dat roem en een leuk leven binnen handbereik liggen. Dat is dezelfde droom die Sugg haar online volgers ook laat beleven: dat de wereld mooi is, ook al ligt er een Instagram-filtertje overheen.

We moeten er maar niet aan denken wat er zou gebeuren als er ineens een 45-jarige ghostwriter achter Girl Online blijkt te zitten. Alle dromen in duigen.

    • Thomas de Veen