Leve de Vinexwijk, strooien met snoep en cadeaus

Nederland, Helmond, 12 mei 2005 Nieuwbouwwijk Brandenvoort. Mooie nieuwbouwwijk bij Helmond, met statige grachtenpanden in neo klassieke stijl. Veel afwisseling, niet de saaie strakke eenvormigheid van vinexwijken. Met smalle grachten door de wijk en natuurlijk park waar ook het regenwater in de grond kan wegzakken. Foto (c) Michiel Wijnbergh
Nederland, Helmond, 12 mei 2005 Nieuwbouwwijk Brandenvoort. Mooie nieuwbouwwijk bij Helmond, met statige grachtenpanden in neo klassieke stijl. Veel afwisseling, niet de saaie strakke eenvormigheid van vinexwijken. Met smalle grachten door de wijk en natuurlijk park waar ook het regenwater in de grond kan wegzakken. Foto (c) Michiel Wijnbergh Foto HH

Had je geen tijd om al onze verhalen te lezen? Dit zijn onze belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Lange oprijlanen, vriendelijke buren. En dan alsnog tot één van de dertien treurigste postcodes van Nederland behoren. Voor nummertje 6118 in Limburg en 5095 in Noord-Brabant is het realiteit. Is die Vinexwijk misschien toch een betere optie.

2. Historisch laag. De roebel? Nee (alhoewel). De rente, daar hebben we het over. Banken leenden nog nooit zo goedkoop. Maar wie rood staat, merkt er weinig van. Wel een goede timing voor een boek over het on-nut van sparen, overigens.

3. Over niet sparen gesproken: na de Verenigde Staten heeft de biotech-boom ook de beurzen in Parijs, Londen en Amsterdam bereikt. Het aantal biobeursgangen verdubbelde dit jaar.

4. Leren netwerken? Speel Weerwolven van Wakkerdam. Je concurrent aanvallen? Oefen met een potje Risk. Of doe net als Frank Heemskerk, bewindvoerder bij de Wereldbank, en ga voor alles of niets: zet bij Monopoly altijd in op Rotterdam.

5. Pssst, heb je het al gehoord? Geruchten, geruchten, geruchten deze week. Over oliegigant Shell die die andere oliegigant BP zou willen overnemen. Iets met olie.

6. Het werk van de Interventieteams Champignons zit er voorlopig niet op. 79 procent van de champignonbedrijven houdt zich nog altijd niet aan de wet, blijkt uit het zoveelste onderzoek.

7. Kun jij een chemieopslag van een biertank onderscheiden? Weet jij waar het oude hoofdkantoor van Ahold ligt? Test Nederland-van-boven bij NRC Q.

8. Een revolutie in de energiewereld. Tenminste, zo klonk het deze week. Aanleiding: de Duitse energiereus Eon splitst zich op in twee bedrijven. De duurzame tak blijft Eon heten, de fossiele tak gaat naar de beurs. Maar wie zit te wachten op die kolencentrales?

9. Wie dacht dat Samsung alleen telefoons en televisies maakt, zit er zo’n 70 andere activiteiten naast. Door al die verschillende takken en een lonkende erfenis rommelt het nu binnen het Zuid-Koreaanse bedrijf.

10. De crisis kent vooral veel verliezers, bleek deze week maar weer eens uit een rapport van het UWV. De bouw, de financiële sector. Allemaal gradaties van ellende. Een lichtpuntje dan: de ICT. Daar is het aantal banen de laatste tien jaar alleen maar toegenomen.

11. Weet jij de naam van de piloten voordat je in een vliegtuig stapt? Laat ons gokken: nee. Niet zo gek, dergelijke informatie is namelijk geheim. Dat kan beter, als het aan de Europese toezichthouder EASA ligt.

12. De Head Puller. De Astronaut A4. Nederland is zo goed in het ontwikkelen van land- en voedselmachines, dat het jaarlijks zo’n 4 miljard euro oplevert. Komt omdat we zo efficiënt zijn ingesteld.

13. Gister een bordspel van Sinterklaas gekregen? Een kookboek van Jamie Oliver? Dan ben je niet de enige. Ach, het gaat om het gebaar. En nu hop, van de chocoladeletters in je surprise naar de Rivièra Maison-kransjes in je kerstpakket. Lang leve de feestdagen.

    • Eva Oude Elferink