‘Kopstuk Al-Qaeda gedood door Pakistaanse leger’

Een door de VS gezochte terrorist, Adnan Shukrijumah, is door het Pakistaanse leger gedood bij een operatie. Dat beweert Pakistan. Shukrijumah wordt ervan verdacht een aanslag te hebben voorbereid op het metronetwerk van New York.

Volgens het Pakistaanse leger zijn ook twee andere verdachten omgekomen bij de inval in de regio Zuid-Waziristan, schrijft persdienst AP.

Wie was Shukrijumah?

Shukrijumah was een hoge man binnen Al-Qaeda. Hij hield zich bezig met ‘globale operaties’: het voorbereiden van aanslagen in Europa of de VS. Binnen de terreurgroep werd hij beschouwd als de meest geschikte kandidaat daarvoor, vertelde de gevangengenomen terrorist Abu Zubaydah aan de Amerikaanse autoriteiten. Shukrijumah heeft in Florida gestudeerd.

Shukrijumah staat op de most-wanted-lijst van de FBI. Op zijn hoofd stond een beloning van vijf miljoen dollar. Hij zou een aanslag hebben willen plegen op zowel het metronetwerk van Londen als dat van New York. Minister van Justitie Eric Holder noemde de mislukte aanslag op de metro van New York een van de gevaarlijkste dreigingen sinds 11 september.

    • Mirjam Remie