Je moet niet te veel vastzitten in het verleden

Wat wilde je later worden? Je antwoordde vast nooit:

museumdirecteur

. Er is een vacature voor. Lees hier wat zo iemand doet.

Bedrijf:

Eindhoven Museum.

Opvallend:

Het is geen klassiek museum. Daar moet je van houden.

Wat doe je dan eigenlijk?

Je hebt de leiding over Eindhoven Museum, een archeologisch openluchtmuseum over de ijzertijd en de middeleeuwen in Brabant. Het bestaat momenteel uit een historische collectie met voorwerpen uit vooral de negentiende en twintigste eeuw en een ‘erfgoedpark’, een reconstructie van gebouwen uit de prehistorie tot aan de vijftiende eeuw.

Leuk natuurlijk, maar het mag best een beetje moderner. „Het erfgoedpark blijft de fysieke basis van het museum, maar we proberen ook het concept van een statisch museum los te laten”, zegt huidig directeur Luc Eekhout. En dus wordt er een programma ontwikkeld dat zichtbaar maakt hoe Eindhoven de vijfde stad van Nederland is geworden. Aan jou om de 21 betaalde werknemers en 200 vrijwilligers die dat moeten gaan uitvoeren, aan te sturen.

Wat verdient dat?

Bij een voltijdse aanstelling tussen de € 5.000 en € 5.500 bruto per maand.

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige directeur vertrekt naar Kasteel Heeswijk.

Wat voor een collega moet je zijn?

Je moet niet te veel vastzitten in het verleden, nieuwe dingen durven uitproberen. Je moet creatief zijn en met frisse ideeën komen. Daarnaast moet je in staat zijn om samen te werken met uiteenlopende partners voor de samenstelling van het programma in de stad.

De ene dag zit je om tafel met het Broederschap der Handelse Processie om te overleggen over een themadag over bedevaarten, een dag later bezoek je een moskeedirecteur voor een programma over de historische ontwikkeling van moskeeën in de stad. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de meerjarenbegroting dus zakelijk inzicht is wel handig.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Het is geen klassiek museum, daar moet je van houden. „Moeilijk is misschien ook dat Eindhoven nog wat moet wennen aan de eigen geschiedenis”, zegt Eekhout.

    • Marieke ten Katen