Opinie

    • Marloe van der Schrier

Het weekend van Wouter Olde Heuvel

Het lichaam van schaatser Wouter Olde Heuvel (28) krijgt zaterdag een ‘APK’tje’, zoals hij het zelf noemt. Het is zijn rustdag tijdens een week trainingskamp.

None

Het schaatsseizoen is inmiddels ruim een maand onderweg. Langebaanschaatser Wouter Olde Heuvel is op trainingskamp in Colalbo, Italië, samen met schaatsers Sven Kramer, Diane Valkenburg, Arjen van der Kieft en de Noor Håvard Bøkko. Voor Olde Heuvel is het trainingskamp een voorbereiding op het NK Allround, 27 en 28 december in Heerenveen. Belangrijk voor de schaatser, want tickets voor EK’s en WK’s worden daar verdeeld.

’s Winters zijn schaatsers vooral te vinden in bedompte schaatshallen. Dus als hij even naar buiten kan, doet Olde Heuvel dat graag. „We zitten hier op een mooie locatie. Hoog in een wintersportgebied in de Italiaanse bergen. We nemen op onze rustdag een skiliftje en drinken boven een kopje koffie. Even de zon pakken. Het is goed voor je lichaam om even de frisse lucht in te gaan. Het weer is goed hier in Colalbo.” De dag staat verder voornamelijk in het teken van herstel: massages en het lichaam echt even rust gunnen na een trainingsweek.

De wereldbeker in Berlijn dit weekend slaat hij over. „Een trainingskamp heeft te maken met planning. Je maakt een afweging met een trainer en dan maken we bepaalde keuzes.” Maar jammer vindt-ie het wel, als je goed rijdt wil je dat natuurlijk laten zien. Hij houdt wel in de gaten wat er gebeurt op het ijs in Berlijn. Olde Heuvel: „We volgen de uitslagen van de concurrenten en misschien zitten we ook wel even voor de televisie om live een wedstrijd te kijken.”

Na de rustdag rijden de schaatsers zondag een wedstrijdje in Italië. „Bij de wereldbekerwedstrijden doen we vooral mee aan de 1.500 en 5.000 meters. Voor het NK allround is het dan handig om nog een keer te focussen op de korte afstand, de 500 meter.” Normaal gesproken het domein van de sprinters. Olde Heuvel begon het seizoen goed. Hij pakte al vier medailles bij World Cup wedstrijden in Azië: goud op de ploegenachtervolging, twee keer zilver op de 1.500 en brons op de 5 kilometer.

Olde Heuvel belt zaterdagavond even met het thuisfront. Hij heeft net een dochtertje, deze week was ze precies vijf maanden oud. „Het is lastig, maar de momenten dat je thuis bent, geniet je dan wel extra van je familie. En het biedt wat afleiding van de sport.” Maar ook als hij ver van huis is, heeft de schaatser regelmatig contact met zijn gezin. „Foto’s sturen, bellen, en face-timen. Het enige nadeel is dat m’n dochtertje ’s avonds, als ik tijd heb, vaak alweer ligt te slapen.”

    • Marloe van der Schrier