Het midden blijkt levensgevaarlijk

En weer is een Nederlands winkelbedrijf failliet. Dit keer kledingketen Mexx.

None

Met welke tasjes zeult de koopjesjager straks door het Utrechtse Hoog Catharijne of de Rotterdamse Koopgoot? Niet van Mexx, in ieder geval. De Nederlandse kledingketen met 315 vestigingen ging deze week failliet. Aan de arm ook geen tassen met goedkope kleren van Piet Kerkhof, dure kleren van Maison de Bonneterie of gadgets van Block Electrostore.

Nederlandse winkelketens leggen het af tegen grote buitenlandse concurrenten die de Nederlandse winkelstraten overnemen. Denk aan de Spaanse kledingketen Zara, dat in tien jaar van vier naar 25 vestigingen groeide. Of het Deense Vero Moda, dat nu al 150 winkels in Nederland heeft.

Daar blijft het niet bij, voorspelde het Economisch Bureau van ING vorig jaar al. Internationale „fast fashion pioniers” als Zara, Hennes & Mauritz en Primark krijgen navolging. Zo is er de opmars van Weekday, Cos en &Other Stories, alle drie dochterbedrijven van het Zweedse H&M. En ook het Britse Topshop en het Amerikaanse Forever21 zijn pasgeleden in Nederland geland. Zulke nieuwkomers staan, volgens ING, „te trappelen om in Nederland hun kans te grijpen”.

Wie in de Nederlandse winkelstraat wil overleven, moet groot zijn. Wie dat niet is, moet speciaal zijn. Heel goedkoop bijvoorbeeld. Of juist exclusief. De Nederlandse ketens die de afgelopen jaren failliet gingen, waren dat niet. Het midden blijkt levensgevaarlijk. En dan is er natuurlijk nog de crisis. De omzet in kledingverkoop daalde vorig jaar met 4 procent, volgens ABN Amro. Het aantal verkochte schoenen daalde met 9 procent.

Er zijn overlevers, maar die moeten hard werken. En soms is zelfs dat niet genoeg. Zo kwam Macintosh, het bedrijf achter schoenenwinkels Invito, Dolcis en Manfield, dit jaar in grote financiële nood. Bij de bank en op de beurs moest het concern noodkrediet ophalen. Als antwoord op de toegenomen concurrentie lanceerde Macintosh een nieuwe strategie: investeren in online. Dat proberen álle overblijvers. Maar hun belangrijkste probleem is daarmee niet opgelost. Ze blijven klein en een beetje ‘gewoon’.

    • Teri van der Heijden
    • Carola Houtekamer