Half miljoen Filippino’s op de vlucht geslagen voor tyfoon

Meer dan een half miljoen Filippino’s zijn gevlucht voor de krachtige tyfoon Hagupit. De tyfoon is iets in kracht afgenomen, maar blijft van verwoestende sterkte.

Schuilen in de provinciale hoofdstad Surigao.
Schuilen in de provinciale hoofdstad Surigao. AP / Erwin Mascarinas

Meer dan een half miljoen Filippino’s zijn gevlucht voor de krachtige tyfoon Hagupit. De tyfoon is iets in kracht afgenomen, maar blijft van verwoestende sterkte.

Er worden windstoten van 215 kilometer per uur gemeten, met pieken van 250 kilometer per uur. Havens zijn dicht en veel vluchten zijn geannuleerd. Naar verwachting komt de tyfoon morgenochtend, voor zonsopgang, aan (lokale tijd). Hagupit beweegt richting de centrale eilanden van het land.

Meer dan 616.000 inwoners van laaggelegen dorpen en aardverschuivingsgevoelige gebieden zijn gevlucht naar scholen, gemeentehuizen, sportzalen en kerken, zegt de nationale rampagent. Een woordvoerder van de VN spreekt van een van de grootste evacuaties in vredestijd.

Bewoners van de Filippijnen hebben nog altijd dagelijks te maken met tyfoon Haiyan dertien maanden geleden, die voor veel verwoestingen en verliezen zorgde. Haiyan kostte aan meer dan zevenduizend mensen het leven. In Oost-Samar en Leyte leven nog steeds 25.000 mensen in tenten.

In Beeld: een jaar na de verwoestende tyfoon Haiyan:

[inbeeld]

    • Mirjam Remie