Grijpt de verzekeraar de macht? 6 stellingen over de vrije artsenkeuze

Moeten verzekeraars zorg die ze niet zelf hebben uitgezocht vergoeden of niet? Artikel 13 is inzet van hevige discussies in de zorgsector. Door onze redacteur Jeroen Wester

Illustratie Lars Zuidweg

Straks niet meer uw eigen dokter kiezen? Met felrode manshoge plakkaten worden de reizigers in metrostations van Amsterdam via billboards wakker geschud. Het gaat om het slotoffensief van een campagne van onder meer de Consumentenbond, vakbond Abvakabo FNV en een artsenvereniging tegen plannen van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) om de zorgverzekeringswet te wijzigen. Het klinkt voor leken wellicht oninteressant, maar zelden heeft een discussie over het zorgstelsel de gemoederen zo verhit.

Medici zijn woedend over de aanpassing van een wettelijke regeling in de zorg. Breng het bij artsen ter sprake en binnen de kortste keren vliegen de krachttermen over tafel. Een coup van de verzekeraars, het einde van een eerlijke verdeling van zorg, fnuikend voor innovatie en ondernemerschap in de zorgsector. En bovenal: het fundamentele recht om je eigen arts te kiezen verdwijnt, zeggen zij. Alleen de Eerste Kamer kan de wetswijziging nog tegenhouden. Komende week buigt de senaat zich hierover.

Voorstanders van de wetswijziging prediken op hun beurt de zondvloed als er niets gebeurt. De uitgaven lopen uit de hand, dubieuze verslavingsklinieken kunnen rustig op kosten van de gemeenschap hun gang blijven gaan en zorgpremies blijven onnodig hoog. De politiek moet zorgverzekeraars nu eindelijk het gereedschap geven om selectiever en kritischer zorg in te kopen en zo de medische stand te kunnen dwingen zich beter te verantwoorden voor de geleverde kwaliteit.

Voorstanders en tegenstanders zijn het over één zaak wel eens. Artikel 13 van de zorgverzekeringswet is van groot belang. Het regelt de vergoeding die de verzekeraar moet betalen voor zorg die ze zelf niet geselecteerd heeft, maar die de patiënt heeft gekozen. Ook als de verzekerde een polis heeft aangeschaft waarbij afgesproken is dat de verzekeraar selecteert (de naturapolis), heeft hij toch recht op vergoeding van die declaratie. Die plicht voor verzekeraars wil minister Schippers afschaffen. De belangrijkste argumenten vóór en tegen aanpassing van de wet op een rij.

    • Jeroen Wester