Grenzen staan in de weg

Vergeleken met China en de VS is de Europese telecomsector sterk verdeeld. Vanwege de hevige concurrentie maakt de sector nu een sprong vooruit met de integratie van breedband, tv, vaste en mobiele lijnen. Dat heet quad play. Bedrijven met alleen een vast netwerk, zoals BT, zijn op zoek naar een mobiel netwerk (O2 of EE) en mobiele spelers als Vodafone zoeken naar aanbieders met een vast netwerk (Liberty Global). Het voordeel daarvan is dat klanten minder snel overstappen. Europa stimuleert consolidatie binnen de sector, maar gezien de nationale belangen zal het nog lang duren voor we in Europa naar een natuurlijk evenwicht komen van drie à vier spelers. Voorlopig zal de consolidatie zich vooral afspelen binnen de landen. Veel oude staatsbedrijven hebben al vaste en mobiele netwerken. Het zullen dus vooral de kabelbedrijven en de nieuwe mobiele spelers zijn die samengaan.