Opinie

Goor was me voor

Youp

Toen ik merkte dat zijn beste en niet onbemiddelde vriend Leon de Winter de berooide advocaat Bram Moszkowicz niet te hulp schoot, dacht ik: dan moet ik het maar doen. En omdat ik zijn nummer niet had belde ik met mijn vrienden van De Telegraaf, waar men mij vertelde dat Gordon mij net voor was. Op die krant waren ze trouwens vooral druk met iets anders: het euthanaseren van de aan alle kanten zwaargewonde Diederik Samsom, die zichzelf volledig kwijt schijnt te zijn en op dit moment door zijn politieke vrienden op klassieke wijze in de steek wordt gelaten. Of Died de Kerst haalt? Dat nog net, maar hij dineert wel aan een lege tafel.

Of hij moet Gordon bellen. Die geeft dit jaar in zijn Blaricumse koffietoko namelijk een kerstdiner voor de allereenzaamste zielen in onze maatschappij. Het is wel voor bejaarden, maar misschien kan Diederik een tafeltje achter in de hoek krijgen. Samen met de eerder genoemde Bram en natuurlijk de onvermijdelijke Henkie Krol. Hoewel? Ik denk dat Henk in de bediening gaat. Zeker als er camera’s bij zijn. En die zullen in het geval van de goedertieren Gordon zeker niet ontbreken. En dan mag Henk aan alle hongerige lenzen op zalvende toon vertellen dat hij opkomt voor deze vergeten groep eenzamen, die verschrikkelijk in de verdrukking zitten. Henk zal dat keer op keer benadrukken. Ook dat het niet om Henk gaat, maar om de bejaarden.

Zit Bram eigenlijk wel aan de tafel of wordt hij door Goor tijdens het charitatieve etentje in de afwaskeuken gezet om op die manier zijn schuld af te lossen? Of ik medelijden heb met Bram? Nee. Het is natuurlijk zielig dat zijn geld op is en hij geen cent meer heeft om zijn Aston Martin vol te tanken, maar iemand die zelf wekelijks bij RTL Boulevard naast die doodenge Albert Verlinde gaat zitten om het leed van anderen breed uit te meten, mag als hij zelf aan de beurt is van mij kreunend door het roddelstof kruipen. En die advocaat Meijers, die gozer die vijftien ruggen van Bram krijgt en die ook per se nu wil hebben, is natuurlijk een onbedaarlijke nitwit. Een middenstander pur sang. Een beetje kerel laat dit soort kruimelbedragen toch gewoon zitten. Zeker als je weet dat iemand totaal berooid is.

Of Onno Hoes aan het gevallen-sterrentafeltje bij Gordon mag? Ik denk dat Onno niet wil. Die moet niet denken aan die oudemannenlucht van Henk, Bram en Diederik. Die zoekt de tafel met blozende misdienaars op. En voor zo’n tafeltje heeft Goor zeker gezorgd. Of ik Onno zielig vind? Ja, omdat ie onvoorstelbaar genaaid is door die gluiperige Weesie en de beroepspuber Rutger van dat stuiptrekkende PowNews, die op onze kosten de hele enge rat Robbie Hasselt hadden ingehuurd om de bronstige burgemeester te tackelen. Begrijp dat Onno voorlopig ondergedoken is en niet die Robbie. Die mocht bij Humberto Tan doodleuk zijn verhaal doen. Geen kritische vraag van zijn kant. Alleen Wouke van Scherrenburg pakte hem goed aan. En ik vind Onno niet zielig omdat je natuurlijk wel een enorme sukkel bent als je in jouw positie vieze dingen gaat zitten chatten met een pukkeljongen van 20. Waar had Onno op gehoopt? Een nieuwe relatie met dat joch en dan met Kerst gourmetten met zijn verse schoonouders in Almere? Gezellig! Maar ik snap Onno ook weer wel. Na een relatie van bijna twintig jaar met Albert Verlinde mag je emotioneel totaal van de leg zijn. Een uur met die Ken lijkt me al verschrikkelijk.

Mag Albert aan het tafeltje? Qua eenzaamheid zeker. Want wat moet die man alleen zijn. Hij heeft aan het eind van 2014 alleen zijn bril nog over. Zijn huwelijk met Onno is voorbij en zijn roddelpartner Bram zit financieel totaal aan de grond. En beide zaken kan hij niet lekker uitventen in zijn achterklapprogrammaatje. Hij kent alle onsmakelijke details die bij een scheiding en een faillissement horen en hij kan ze maar niet kwijt. Wat moet dat frustrerend zijn.

Albert, Henkie, Bram. Onno, Gordon en Diederik. Allemaal losers die spartelen in hun eigen drek en wij, het domme volk, genieten met overvolle teugen. Het leidt even af van de stompzinnige zwartepietendiscussie, die vanaf dit weekend hopelijk weer voor een jaar voorbij is. Zelfs die lieve Dieuwertje Blok blijkt bedreigd te zijn. Door mijn straat rijdt een beetje droef kijkende zwarte Sinterklaas. Huiswaarts of op zoek naar de koffietent van Gordon? Ik kijk goed en zie nu pas wie het is. Bill Cosby.