Geen nieuwe regels? Dan moeten pensioenfondsen premie verhogen

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een bespreking over nieuwe pensioenregels.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens een bespreking over nieuwe pensioenregels. Foto ANP / Martijn Beekman

Als het niet lukt om de nieuwe financiële regels voor pensioenfondsen per 1 januari in te voeren, moeten fondsen met te weinig vermogen alsnog de premie verhogen. Op dit moment is het nog onzeker of de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor de jaarwisseling gaat behandelen.

De Pensioenfederatie (260 fondsen) waarschuwde vrijdag voor “dramatische” en “macro-economische gevolgen”. De premie van ambtenarenfonds ABP (2,8 miljoen deelnemers) zou bijvoorbeeld niet 2 procentpunt dalen, maar waarschijnlijk 1 procentpunt verhoogd worden, zegt Henri Lepoutre, pensioenjurist van werkgeversvereniging AWVN.

critici: regels te streng

De nieuwe regels moeten het pensioenstelsel houdbaar maken voor de toekomst. Fondsen moeten hogere buffers aanhouden en mogen pensioenen minder snel verhogen. Critici zeggen dat de regels te streng zijn en dat de pensioenen te weinig mee kunnen stijgen met de prijzen en lonen.

De Eerste Kamer beslist dinsdag of zij genoeg informatie van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken) heeft om een week later over het wetsvoorstel te debatteren, of het debat tot na Kerst uit te stellen. De behandeling is vorige week al uitgesteld omdat senatoren aanvullende vragen hadden. De antwoorden van Klijnsma, die donderdag kwamen, vindt een aantal van hen onvoldoende.

Nieuwe regels per 1 januari

De meeste fondsen hebben hun premies voor 2015 al vastgesteld. In de aanloop naar de nieuwe regels hoeven fondsen in nood hun premies ook niet meer te verhogen, van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Voorwaarde is wel dat de nieuwe regels dan op 1 januari worden ingevoerd. Anders geldt het ‘oude regime’ en moet de premie alsnog omhoog.

“Ondoenlijk”, zegt de Pensioenfederatie. Sociale partners zouden opnieuw afspraken over de premie moeten maken. DNB, die de regels eerder “evenwichtig” noemde, wil niet vooruitlopen op de reactie van de senaat.

    • een onzer redacteuren