Potiche

None

(François Ozon, 2010). In de openingsscène van Potiche jogt Catherine Deneuve door een bos, waar haar vuurrode trainingspak mooi contrasteert met de lichtgroene boomblaadjes. Af en toe stopt ze om de natuur te bewonderen en schrijft ze kitscherige gedichtjes in een schriftje. Dit is haar domein. Eenmaal thuis is ze de trofeevrouw van een chagrijnige fabrieksdirecteur die haar afblaft. Als hij wordt ontvoerd door zijn stakende arbeiders, herstelt ze op diplomatieke wijze de orde. Het grootste deel van het kijkplezier komt door de schitterende vormgeving. De film speelt in de jaren zeventig, dus Ozon kon zich uitleven op foute interieurs en nog foutere kleding. Ook is het leuk om Deneuve weer eens te zien spelen (en dansen!) met Gérard Depardieu, die de communistische vakbondsleider speelt met wie ze ooit een affaire had.

NPO 2, 00.30-02.06u.

    • André Waardenburg