Duizend extra Amerikaanse militairen in Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel met de Afghaanse president Ashraf Ghani in Kabul.
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel met de Afghaanse president Ashraf Ghani in Kabul. AP / Rahmat Gul

De eerste maanden van het nieuwe jaar blijven duizend Amerikaanse militairen méér in Afghanistan dan gepland. Dat zei minister van Defensie Chuck Hagel op een persconferentie met president Ashraf Ghani op het presidentiële paleis in Afghanistan.

Dat betekent dat het oorspronkelijke plan - 9.800 manschappen aan het eind van dit jaar - wordt losgelaten. Volgens Hagel heeft dit niets te maken met de recente toenamen van het aantal aanslagen door de Taliban, maar moet een tijdelijk tekort van NAVO-troepen worden gecompenseerd. Eind volgend jaar moeten er nog 5.500 Amerikaanse militairen in Afghanistan zijn.

President Obama gaf onlangs aan dat de Amerikaanse troepen die achterblijven zo nodig mogen meevechten tegen de Talibaan, anders dan eerder door Washington was aangekondigd. Ze zijn onderdeel van een NAVO-missie om Afghaanse veiligheidstroepen te trainen en anti-terreurmissies uit te voeren.

oorlog in Afghanistan duurde veel langer dan voorspeld

In Afghanistan is de situatie nog altijd onstabiel. De Talibaan pleegt nog geregeld aanslagen. Toch eindigt de door de VS geleide oorlog in Afghanistan binnenkort, na dertien jaar. De oorlog kostte aan tienduizenden Afghanen het leven (tussen de 18.000 en 20.000) en aan ruim 2.000 Amerikaanse militairen. Ook militairen uit andere landen kwamen om. Op het hoogtepunt in 2010-2011 waren er 100.000 Amerikaanse manschappen in Afghanistan.

Volgens Hagel zijn de mensen in Afghanistan nu “veel beter af” dan dertien jaar geleden.

“Ze zijn er nog niet helemaal, maar ze komen van ver.”