Eerste ebolapatiënt in Nederland aangekomen voor behandeling

De kamer in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht waar voor het eerst een buitenlandse ebolapatiënt zal worden behandeld.
De kamer in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht waar voor het eerst een buitenlandse ebolapatiënt zal worden behandeld. Foto ANP/UMC

Een Nigeriaanse militair die in Liberia besmet is geraakt met ebola is vanmiddag aangekomen op Schiphol. Hij zal in het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht worden behandeld.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan het ANP. In het UMC zijn vier bedden beschikbaar voor buitenlandse hulpverleners die ebola hebben opgelopen. De VN-militair is de eerste die hier gebruik van gaat maken. Hij zal in volledige isolatie worden verpleegd door een speciaal team van artsen en verpleegkundigen.

Bijna 7.000 doden

Afgelopen donderdag kwam het verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om zo snel mogelijk de man op te nemen. Hij is vervoerd in een vliegtuig van het type Gulfstream, waarin hij volledig geïsoleerd was. Het vliegtuig is al vaker gebruikt om ebolapatiënten te vervoeren naar de VS.

De man was voor de VN-vredesmacht UNMIL in Liberia om hulpverleners te beschermen die het virus proberen te bestrijden. Samen met Sierra Leone en Guinee behoort Liberia tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de huidige ebola-uitbraak.

Het ministerie van Volksgezondheid in Sierra Leone meldt vandaag dat er twee artsen aan het virus zijn bezweken. Daardoor zijn er inmiddels negen artsen door ebola gedood. In het gebied is een groot tekort aan medisch personeel.

Er zijn sinds het begin van de uitbraak bijna 7.000 mensen overleden aan ebola. Het virus is bij zo’n 16.000 mensen vastgesteld.

    • Philippus Zandstra