Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Een zzp’er die pensioen wil, moet kiezen

Wat vind je van de collectieve pensioenverzekering voor zzp’ers die per 1 januari start? Of zie je slimmere alternatieven?

Men beweert alom dat er een pensioenfonds voor zzp’ers komt. Maar dat is een broodje-aapverhaal. Er komt niet één speciaal fonds. Wel komt er een leuke wetswijziging voor alle derde pijler-pensioenproducten. Dat zijn de pensioenpotjes die je privé opbouwt of hebt opgebouwd met fiscaal voordeel, zoals lijfrentepolissen, bankspaarproducten of geblokkeerde beleggingsrechten. Voor al die reserves gaan twee dingen veranderen: ten eerste hoef je je derde pijlerproduct niet meer op te souperen als je in de bijstand belandt. Nu moet dat wel, terwijl je opbouw in de tweede pijler (pensioenfonds of -verzekeraar) bij bijstand gewoon behouden blijft. Ten tweede mag je je derde pijler-pensioen straks ook laten uitkeren als je langdurig arbeidsongeschikt bent. Pensioen wordt dus flexibeler. Dat is mooi meegenomen voor iedereen.

Op 1 januari is de wetswijziging nog niet klaar, maar staatssecretaris Klijnsma zorgt via een tijdelijke regeling dat zzp’ers er toch vanaf dat moment van kunnen profiteren. De aanpassingen danken we aan lobbywerk van ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen en PZO-ZPP. Zij zijn partners van zzppensioen.nl, een nieuwe pensioenorganisatie uitgevoerd door verzekeraar Loyalis en APG. Overigens biedt men geen collectieve, maar individuele opbouw. Dat doet men door relatief voordelig te beleggen. Daarin zijn ze niet uniek. Ook BrandNewDay en het verse BrightNL beleggen je pensioen gunstig. Zzp’ers met een pensioenwens moeten dus kiezen.

Becijfer eerst hoeveel pensioenopbouw je nodig hebt. Een rekenmodule vind je door te googelen op nibud+pensioenschijfvanvijf. Kies vervolgens de beste aanbieder door te screenen op: kosten, flexibiliteit, transparantie en service. Hoe lager de kosten hoe beter, want een procent extra kosten scheelt na 40 jaar opbouwen zomaar 30 procent pensioen! Op dit punt scoort BrightNL vooralsnog het best, tenzij je opbouw nog klein is. Dan flexibiliteit. Daarvan is sprake als je altijd kosteloos kan oversluiten naar een ander. En als je na de opbouwfase bij elke aanbieder kan shoppen voor je uitkering. Dat kan bij BrightNL en BrandNewday, maar niet bij zzp-pensioen.

Transparantie en service test je door de website van de aanbieder door te vlooien op concrete kosten, het prospectus, het reglement en de essentiële beleggersinformatie (EBI). Mail of bel de pensioenorganisatie met een lekker kritische (kosten)vraag. Een transparante en voordelige aanbieder zal je zonder haperen alles vertellen wat je weten wilt.