Doha moet het doen zonder ‘Caruana’

Al wordt er tegenwoordig wel erg vaak en makkelijk gesproken over „het sterkste toernooi uit de geschiedenis”, het kan waar zijn dat het Qatar Masters Open in Doha het sterkste open toernooi was dat ooit is gespeeld. Er waren in ieder geval ongeveer tachtig grootmeesters, van wie bijna zestig met een rating hoger dan 2.600.

Anish Giri begon met 6 uit 6 en terwijl hij aan die zegetocht bezig was, werd er gespeculeerd dat hij misschien een Caruana zou kunnen doen. Een ‘Caruana’ is sinds het toernooi om de Sinquefield Cup van afgelopen september de term voor een serie van zeven winstpartijen, waarmee Fabiano Caruana dat toernooi begon.

In de zevende ronde moest Giri met zwart tegen Vladimir Kramnik, een angstgegner tegen wie hij al vaak verloren had en nog nooit gewonnen. Voor de partij begon werd er nog een grapje gemaakt. Kramnik was al twee keer gefilmd terwijl hij zich uitrekte om het naambordje van zijn tegenstander te lezen, alsof hij niet al wist tegen wie hij ging spelen. Giri pakte zijn eigen naambord en liet het aan Kramnik zien. „Kijk, dit ben ik, ken je me nog?”

Kramnik won die partij en na afloop zei hij tevreden: „Anish kan geen Caruana meer doen, maar ik kan het nog wel.” Hij had toen, twee ronden voor het eind, vijf partijen achter elkaar gewonnen.

In de voorlaatste ronde verloor Giri opnieuw, toen van de twintigjarige Chinees Yu Yangyi, en Kramnik won weer, zodat die op koers bleef voor zijn Caruana. Maar donderdag leed ook Kramnik schipbreuk. Yu Yangyi, die het toernooi van zijn leven speelde, versloeg na Giri ook Kramnik en won het toernooi. Giri, die in die laatste ronde een woeste partij won van Vladimir Akopian, werd tweede, met evenveel punten als Kramnik, maar een betere tiebreak score.

Er moet een gezellig Nederlands hoekje zijn geweest in de eetzaal van het Crowne Plaza Hotel in Doha. Giri’s vriendin Sopiko Guramishvili, het echtpaar Erwin en Alina L’Ami en Robin van Kampen deden ook mee aan het toernooi en de Nederlanders Peter Doggers en Lennart Ootes maakten daar de website. „Een laatste dronk in de Brazilian bar, wie komt?” twitterde Doggers donderdag. Er was iets te vieren.

Sjachriar Mamediarov - Anish Giri, Qatar Masters Open ’14:

1. c4 Pf6 2. Pc3 e5 3. g3 Lb4 4. Lg2 0-0 5. e4 Lxc3 6. bxc3 Te8 7. d3 c6 8. Pe2 d5 9. cxd5 cxd5 10. exd5 Pxd5 Dit komt vaker voor met verwisselde kleuren en dan heeft wit natuurlijk een tempo meer dan zwart hier. Ook met een tempo minder staat zwart prettig. Wits Pe2 staat niet goed. 11. Tb1 Pc6 12. 0-0 Lg4 13. f3 Een onprettige zet voor wit. 13...Lf5 14. Txb7 Hier en ook later voelt wit zich gedwongen om agressieve zetten te doen, waardoor zijn moeilijkheden in feite steeds groter worden. 14...Pb6 15. f4 e4 Als zwart meteen een kwaliteit wint met 15...Dc8 krijgt wit na 16. fxe5 ruime compensatie. 16. Db3 Beter was 16. dxe4. Na 16...Lxe4 17. Db3 Df6 18. Lxe4 Txe4 19. Pd4 Pa5 20. Dc2 Txd4 21. Txb6 staat zwart beter, maar misschien kan wit dat nog houden. 16...Le6 17. Db5 Ook 17. Dd1 is na 17...Lc8 erg slecht voor wit.

Zie diagram.

17... exd3 Wit is verloren. 18. Txb6 Ook na 18. Dxc6 dxe2 of 18. Lxc6 Lc4 wint zwart. 18...dxe2 19. Te1 Lc4 Er waren meer winnende zetten, bijvoorbeeld 19...Pd4. 20. Dxc6 Of 20. Dxc4 Dxb6+ 21. Kh1 Df2 22. Ld2 en nu bijvoorbeeld 22...Te6 23. Lxc6 Td8 met winst. 20...Dd1 21. Kf2 Tad8 Wit gaf op. Alleen met 22. Dxe8+ Txe8 23. Tb2 kan hij nog even op de been blijven, maar niet lang.