De deuren van het reservaat Hilversum gaan open

Het is niet meer dan logisch dat ook het royaal bedeelde omroepland bezuinigt.

Er is niets mis met vermaak en er is niets mis met sport. Toch is het een goede zaak dat de Champions League straks bij een van de commerciële omroepen te zien zal zijn. Over de hele linie in Nederland is bezuinigd en het is niet meer dan logisch dat ook het vrij lang financieel nog royaal bedeelde omroepland daarin zijn deel neemt.

Dat gebeurt in de komende jaren en net als bij allerlei andere gesubsidieerde instellingen dwingt dat om opnieuw naar de prioriteiten te kijken. Daar is niets mis mee – en in de cultuursector heeft het zelfs tot nieuw élan geleid. Na soms even potsierlijke als karikaturale protesten, overigens.

De NOS heeft ervoor gekozen om, naar verluidt, 70 á 75 miljoen uit te geven voor drie jaar samenvattingen van de eredivisie. Het lijkt me normaal dat politici en de samenleving het bedrag én de inhoud van de gemaakte afspraken te weten krijgen, maar die worden angstvallig geheim gehouden. Meestal valt er dan wat te verbergen.

Het Commissariaat voor de Media zoekt nu uit of er wat loos is en daar wachten we dan maar op. Wel heeft het kabinet sinds vorige week een Kamermeerderheid achter zich om komend voorjaar met wetgeving te komen, die hieromtrent voor de toekomst wel transparantie afdwingt. Het mocht tijd worden: de NOS geeft nu grote bedragen van de belastingbetaler uit, zonder dat zelfs degene die het geld op tafel moet leggen (NPO) wist wat in de contracten staat. Heel mild geformuleerd is dat curieus te noemen.

Inmiddels is het geld nu dus grotendeels vergeven, zodat de Champions League bij een commerciële zender te zien zal zijn. Misschien had de NOS het andersom moeten doen? Wie zal het zeggen. Maar allebei – dat wordt te duur, zegt ook de NOS zelf. Het lijkt me een gezonde ontwikkeling dat sommige programma’s die RTL of SBS6 zonder belastinggeld willen maken, niet langer door de publieke omroep worden verzorgd. Dan kan de publieke omroep meer geld besteden aan journalistieke en informatieve programma’s. En als er nou bij alles dat omroep heet ook nog wat effectiever gewerkt gaat worden (wat dacht u van dertien verschillende salarisadministraties bij de regionale omroep en doen alsof de redactionele autonomie op de tocht staat, quod non, als dat gestroomlijnd moet worden), is dat mooi meegenomen.

Langzamerhand gaan de deuren van het reservaat Hilversum open, nadat decennialang altijd alles bij het oude bleef omdat politici van CDA en PvdA niet uit de gratie durfden te vallen bij ‘hun’ eigen omroep. Goed dat die tijd voorbij is. Als ik De Efteling wil bezoeken, betaalt de Staat ook niet mee.

Ton Elias (VVD) is woordvoerder Media