Consument wil gemak

De telecomsector is voer voor mooie gedachtes over samenwerking. Het begon al met de overname van Endemol door Telefónica in 2000. Geen groot succes, bleek later. Wellicht was deze overname haar tijd te ver vooruit. Inmiddels lijkt de fantasie weer toe te nemen. Zeker in de afgelopen week. Telenor en TeliaSonera, beide Zweeds, fuseren. Het Britse Sky huurt adviseurs in om te kijken wat er mogelijk is. En Vodafone zoekt een kabelmaatschappij. Enerzijds komt dit door de technologische ontwikkeling: er kan steeds meer. Waarom straks niet in een hoekje op het tv-scherm dat de bezorger van Zalando er over een half uur is? Daarnaast wil de consument gemak, dus liever één leverancier dan drie of vier. Ook komt de fantasie in de markt ook door de opstelling van de nieuwe Europese Commissie. Die wil een Europese markt en zal daarom fusies en/of overnames nauwelijks blokkeren.