BIB’s

Met als excuus Paris Photo was ik onlangs weer even in de Franse hoofdstad. Mijn vaste hotelletje in de Marais geboekt waar de minibar groter is dan de kamer zelf. In mijn favoriete restaurant Les Enfants Rouges gedineerd dat op kruipafstand ligt. Dit jaar heb ik mij ook meteen voorgenomen om volgende keer in plaats van een avond twee avonden in deze voormalige, kleine bar à vin te gaan eten. Omdat de Japanse chef Dai Shinozuka (voorheen Le Comptoir du Relais) de Franse keuken naar een hoger plan tilt zonder daar een hoge rekening aan te verbinden.

Maar ook omdat Les Enfants Rouges bepaald geen kinderachtige wijnkaart heeft. En al beslaat deze slechts een paar velletjes, wel staan al mijn favorieten erop. Dit keer deed ik bovendien een prachtvondst: Domaine des Miquettes 2012, een aanbevelenswaardige rode St. Joseph. Toch deed ik de meest opvallende wijnontdekking buiten de kaart om. (De Wijntherapeut; € 24,95)

Op nog geen honderd meter afstand van het restaurant, in het aanpalende Marché des Enfants Rouges, een kleine overdekte markt, wandelde ik BiBoViNo binnen. Een zojuist geopende wijnwinkel met louter BIB-wijnen, de afkorting voor Bag-In-Box. Nu zie je deze kartonnen meerliterverpakkingen met schenktuitje overigens ook in Nederland steeds vaker. Veelal betreft het hier echter supermarktbudgetwijnen die in een dergelijke drieliter-uitvoering nog voordeliger zijn dan vier los gekochte flessen.

In het geval van BiBoViNo was er echter sprake van een heuse kwaliteitspropositie. Ik trof er onder andere Muscadet, Bourgueil, Crozes-Hermitage en Saint-Émilion van goede producenten. En ook de vormgeving klopte. Weliswaar hanteren deze stuk voor stuk hun eigen etiket maar alle emballage heeft wel dezelfde lilakleur. Kortom, oogt sjiek terwijl de prijs toch meevalt.

Nu is ‘goedkoper dan los’ overigens niet de enige pre, zo predikt BeBoVino. Minder zwaar tillen en milieuvriendelijkheid vormen bijkomende voordelen. De BIB veroorzaakt minder CO2-uitstoot, omdat de verpakkingscomponenten omgevingsvriendelijker te produceren en beter te recyclen zijn. En eenmaal geopend blijft de inhoud tenminste vier weken goed: na ieder getapt glas zuigt de zak weer vacuüm.

Op de vraag of er ook hier kwaliteitswijnen in meerliterverpakkingen te koop zijn, luidt het antwoord: in rood, wit en rosé.

Alleen niet in het lila.

 

Nederlandse BIB’s

Languedoc Louis Julian rood, wit en rosé (5 liter. € 35,00; vin naturel). De Wijnvriend.

Domaine l’Isle St. Pierre 2012 Bouches du Rhône (5 liter. € 33,20; biologisch.) Vleck Wijnen.

    • Harold Hamersma