Bag in Box

In Parijs drinkt Harold Hamersma wijn uit een doos.

Domaine des Miquettes 2012.24,95 euro wijntherapeut.nl; Languedoc Louis Julian rood, wit en rosé, 5 liter35,00 euro, wijnvriend.nl;Domaine l’Isle St. Pierre 2012Bouches du rhône, 5 liter, 33,20 euro; biologisch, vleck.nl
Domaine des Miquettes 2012.24,95 euro wijntherapeut.nl; Languedoc Louis Julian rood, wit en rosé, 5 liter35,00 euro, wijnvriend.nl;Domaine l’Isle St. Pierre 2012Bouches du rhône, 5 liter, 33,20 euro; biologisch, vleck.nl

Met als excuus Paris Photo was ik onlangs weer even in de Franse hoofdstad. Mijn vaste hotelletje in de Marais geboekt waar de minibar groter is dan de kamer zelf. En gedineerd in mijn favoriete restaurant Les Enfants Rouges dat op kruipafstand ligt. In deze kleine bar à vin tilt de Japanse chef Dai Shinozuka (voorheen Le Comptoir du Relais) de Franse keuken naar een hoger plan zonder daar een hoge rekening aan te verbinden. Maar ook omdat Les Enfants Rouges bepaald geen kinderachtige wijnkaart heeft. En al beslaat deze slechts een paar velletjes, wel staan al mijn favorieten erop. Dit keer deed ik bovendien een prachtvondst: Domaine des Miquettes 2012, een aanbevelenswaardige rode St. Joseph. Toch deed ik de opvallendste ontdekking buiten de kaart om.

Op nog geen honderd meter afstand van het restaurant, in het aanpalende Marché des Enfants Rouges, een kleine overdekte markt, wandelde ik BiBoViNo binnen. Een zojuist geopende wijnwinkel met louter BIB-wijnen, de afkorting voor Bag-In-Box. Overigens zie je deze kartonnen meerliterverpakkingen met schenktuitje ook in Nederland steeds vaker. Veelal betreft het dan supermarktbudgetwijnen die in een dergelijke drieliter-uitvoering nog voordeliger zijn dan vier los gekochte flessen.

Lila

In het geval van BiBoViNo was er echter sprake van een heuse kwaliteitspropositie. Ik trof er onder andere Muscadet, Bourgueil, Crozes-Hermitage en Saint-Émilion van goede producenten. En ook de vormgeving klopte. Weliswaar hanteren deze stuk voor stuk hun eigen etiket, maar alle emballage heeft wel dezelfde lilakleur. Kortom, oogt chic terwijl de prijs toch meevalt. Nu is ‘goedkoper dan los’ overigens niet de enige pre, zo predikt BiBoViNo. Minder zwaar tillen en milieuvriendelijkheid vormen bijkomende voordelen. De BIB veroorzaakt minder CO2-uitstoot, omdat de verpakkingscomponenten omgevingsvriendelijker te produceren en beter te recyclen zijn. En eenmaal geopend blijft de inhoud tenminste vier weken goed: na ieder getapt glas zuigt de zak weer vacuüm. Na rood, wit en rosé is er nu dus ook lila. Op de vraag of er ook hier kwaliteitswijnen in meerliterverpakkingen te koop zijn, luidt het antwoord: in rood, wit en rosé. Alleen niet in het lila.

    • Harold Hamersma