Afdrogen met Viktor & Rolf

Beroemd modeduo spuit graffiti op een tafelkleed.

None

Het ontwerpersduo Viktor & Rolf maakte, speciaal voor het TextielMuseum in Tilburg, theedoeken, een tafellaken en servetten. Hebe Verstappen, hoofd van het TextielLab van het museum, stapte op eigen initiatief naar de couturiers. „Met enige schroom, moet ik toegeven, ging ik op audiëntie. Ze zijn toch wereldberoemd.” Verstappen werd met open armen ontvangen. Viktor en Rolf, allebei Brabander, dragen hun geboortestreek een warm hart toe. „Ze waren meteen enthousiast.” Voor hun ontwerpen was graffiti het uitgangspunt. Op traditioneel geruit pompdoek (voor de keukendoeken) en klassiek damast (voor het tafelkleed) zetten ze een vette graffititag. Eenzelfde tag hadden ze geplaatst op een poloshirt uit hun voorjaarscollectie 2014 voor vrouwen. De druppels verf lijken er nog van af te druipen, alles keurig ingeweven op een computergestuurde jacquardweefmachine.

Met deze ontwerpen lanceert het museum zijn eigen label: by TextielMuseum, een nieuw merk voor de collectie tafellinnen en keukendoeken van bekende Nederlandse ontwerpers en kunstenaars. Op het tafelkleed van Studio Job staan bijvoorbeeld dansende dieren, machines en wapens, en het heeft een leeg middelpunt dat plaats biedt voor het ‘center piece’ van het diner. Het tafelkleed van Christien Meindertsma vertelt iets over de gebruikte garens en de herkomst ervan. Bamboe, zeewier en de katoenplant zijn afgebeeld. De namen en de landen van herkomst staan aan de zijkanten.

In de toekomst zal de collectie worden uitgebreid met werk van bekend en aanstormend talent. Verstappen: „Vooral ook op modegebied, dat is onze grote wens. Door de samenwerking met Viktor & Rolf komt die wereld nu dichterbij.”

Marianne van Dodewaard