Turbulente week op het Amsterdamse Damrak

Ook op de Amsterdamse effectenbeurs vierden beleggers vrijdag Sinterklaas. Na een onstuimige week sloot de AEX namelijk op 431,06 punten: de hoogste stand in ruim zes jaar tijd.

Aan het Damrak draaide het afgelopen week allemaal om olie, de toespraak van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), en de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Het gerucht dat de Nederlandse oliegigant Shell zijn Franse branchegenoot BP zou willen overnemen, begin deze week, stuwde de beurskoers van Shell met ruim 4 procent. Een fijne opsteker voor de AEX. Woensdag sloot de AEX op de – toen nog – hoogste stand van het jaar. Maar donderdag om half drie, even na de start van de persconferentie van Draghi, doken in heel Europa de beurzen naar beneden. Beleggers in Europa toonden zich teleurgesteld over concrete steunmaatregelen van de ECB, zoals een opkoopprogramma voor staatsobligaties. De beurzen sloten in de rode cijfers.

Maar vrijdag was er een fikse meevaller op de Amerikaanse arbeidsmarkt die het optimisme weer terugbracht op de beurzen; de banengroei in de Verenigde Staten viel veel hoger uit dan verwacht. En zo kon het dat de AEX-index nog in dezelfde week een nieuwe hoogste stand van het jaar vertoonde.