Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Financiën vraagt Hoge Raad of tipgever geheim mag blijven

De Hoge Raad gaat op verzoek van van het ministerie van Financiën versneld onderzoeken of twee ambtenaren terecht weigeren om de naam van een tipgever vrij te geven. Die tipgever overhandigde geheime bankrekeningen van zwartspaarders aan de fiscus onder de voorwaarde dat de Belastingdienst zijn anonimiteit zou garanderen. Afgelopen september oordeelde het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden dat de fiscus de naam van die tipgever moest vrijgeven, nadat de rechtbank dat eerder ook had bevolen. Financiën tekende geen hoger beroep aan tegen die beslissing, maar wendde zich direct tot de Hoge Raad. (NRC)