Drugstest om gevaar te beperken

Vanaf vandaag verkopen dertig Amsterdamse smartshops voor 2 euro drugstesten, die laten zien of in de drugs heroïne aanwezig is. Sinds eind oktober zijn in Amsterdam drie Britse toeristen omgekomen. Zij dachten cocaïne te kopen, maar kregen in werkelijkheid witte heroïne. Witte heroïne is zeer zeldzaam en dient, anders dan cocaïne, gespoten te worden. Het gevolg is dat de drugs verkeerd gebruikt worden. Bij het opsnuiven van een grote hoeveelheid witte heroïne kan het hart stoppen met kloppen. De laatste twee slachtoffers werden vorige week dinsdag dood aangetroffen in hun hotelkamer in Amsterdam-Zuid. Naast de drie doden van 20, 21 en 22 jaar, belandden veertien andere toeristen in het ziekenhuis. De politie staat voor een raadsel, aangezien de straatprijs van witte heroïne vijftig tot honderd procent hoger ligt dan de prijs van cocaïne. Eén van de politiescenario’s is dan ook dat de dealer zelf niet weet dat hij witte heroïne verkoopt aan toeristen als cocaïne. Met de drugstesten hopen de politie en burgemeester Eberhard van der Laan meer slachtoffers te voorkomen en de dealer op te sporen. Wie de politie aan de tip helpt die leidt tot opsporing van de dealer, kan rekenen op een beloning van 15.000 euro.

    • NRC