Wat de nieuwe top van Christie’s en Sotheby’s echt moet kunnen

Foto ANP, Christie’s, Sotheby’s, bewerking NRCQ

Twee grote veilinghuizen, twee vertrokken topmannen. Christie’s baas Steven Murphy verlaat het bedrijf eind dit jaar eervol, hij heeft zijn taak blijkbaar prima volbracht. Baas van aartsrivaal Sotheby’s, William Ruprecht, stapte vorige week op (of kreeg ontslag).

Dat is raar, het gaat namelijk best goed in de wereld van de kunstveilingen. De veilinghuizen halen soms op één avond meer dan een half miljard euro op. En nu zijn er dus twee vacatures te vullen.

Vier tips voor de nieuwe topman of vrouw van ‘s werelds grootste veilinghuizen.

1. Snap het internet

De chique kunst en antiek van Sotheby’s en Christie’s gaat steeds vaker niet meer onder de fysieke hamer. Niet onlogisch, het vermogende publiek zit meer en meer online. Deze zomer maakte Sotheby’s bekend samen te gaan werken met het laagdrempelige eBay. Bij concurrent Christie’s werd afgelopen drie jaar al 50 miljoen dollar (40 miljoen euro) uitgegeven aan de website en digitaal veilen. Nogal een ingreep voor de klassieke veilinghuizen.

2. Hou rekening met de nouveaux riches

De nieuwe rijken zijn niet erg gecharmeerd van die stoffige, aristocratische tradities van Sotheby’s (sinds 1744) en Christie’s (uit 1766). De nieuwe bestuursvoorzitter moet dus rekening houden met de wensen van de Russen en Chinezen , die steeds rijker worden.

3. Hou de topstukken weg bij de concurrentie, maar verlies er niet op

Kunstaanbieders willen een goede prijs. Een statig veilinghuis wil iets moois in zijn catalogus. Om dat binnen te slepen, bieden veilinghuizen kopers vaak een gegarandeerd bedrag, ongeacht de opbrengst van de veiling. Dat is een gevaarlijk systeem: kopers laten veilinghuizen hierbij tegen elkaar opbieden, en dat drijft de prijs op. Bovendien garandeert een veilinghuis soms meer dan de markt wil betalen. Omdat Christie’s of Sotheby’s niet voor honderden miljoenenstukken garant kan staan, schakelen ze derde partijen in die zo’n garantie willen geven. En aan zo’n dienst hangt ook weer een prijskaartje. Risico’s genoeg dus.

4. Hou je aandeelhouders tevreden

Het vertrek van Sotheby’s’ topman Ruprecht is niet helemaal onverwacht. Het veilinghuis is namelijk beursgenoteerd en wie betaalt, beslist. En laat het nou net de grootste aandeelhouder, miljardair Daniel Loeb zijn die niet zo blij was met de ouderwetse aanpak van Ruprecht. Loeb vergeleek Ruprecht’s aanpak eerder dit jaar nog met een oud schilderij dat een opknapbeurt nodig had.

Als de nieuwe baas een blik werpt op de beurs, kan hij zien dat er op het gebied van tevreden aandeelhouders inderdaad nog wel wat te halen valt.

    • Sophie Frankenmolen